Книжарница Пегас

  • Книжарница Пегас

    Книжарница Пегас

    Стремим се непрекъснато да увеличаваме асортимента на предлаганите продукти и услуги, да подобрим качеството на обслужване, с цел да задоволим специфичните изисквания на своите клиенти...

Книжарница Пегас

Книжарница Пегас

Книжарница ПЕГАС е лидър сред книжарници Шумен вече седемнадесет години предлага на своите клиенти голям избор от качествени и продукти в сферата на канцеларските материали, художествени, хоби материали, всичко за ученика както за учебното му време така и извън него.

Стремим се непрекъснато да увеличаваме броя на предлаганите продукти и услуги, да подобрим качеството на обслужване, с цел да задоволим всички изисквания на клиентите ни.

Винаги разчитайте на

  • Бърза доставка
  • Коректно и точно изпълнение на Вашите заявки
  • Конкурентни цени и гъвкавост на разплащанията
  • Отпушване на канали

Книжарници Шумен

Книжарници Шумен

Книжарница Пегас

Книжарници Шумен

Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се намира на бул. „Славянски“ и има актьорски състав от 30 души. Той е известен с първото театрално представление в България. Всяка година от 11 до 16 май в театъра се провеждат Друмеви театрални празници „Нова Българска Драма“, имащи за цел стимулиране и реализиране на драматургични произведения от български автори.

Детско-юношеският театър „БИС“ е създаден през 1990 г. Художествен ръководител от създаването му до днес е Здравка Стоянова, а дебютът бе по приказката на Андерсен „Дванадесетте пътника“.

През изминалите сезони ДЮТ „БИС“ се утвърди като изявен художествено-творчески колектив. В богатия му репертоар са постановките „Джуджето и седемте Снежанки“ на Стефан Цанев, „Хождение по буквите“ на Валери Петров, „Приказка за тиквата“ на Панчо Панчев, „Пазачът на декорите“ на Николай Павлов и др. Реализирани са литературни композиции по Христо Ботев, Йордан Радичков, Елисавета Багряна, Валери Петров, Петя Дубарова, Робърт Бърнс и др.

Младите актьори имат дипломи и награди от Националния рецитаторски конкурс за Васил Левски през 1997 г., от конкурса в Калофер през 1998 г., от Националния детски фестивал в Габрово през 2002 г., от Международния театрален фестивал във Варна през 2004 г., от Международния конкурс „Поезия на дружбата“, от Националните детски театрални празници и от Карнавала на плодородието в Шумен. Многобройни са участията на състава в общински и училищни празници, концерти и чествания.

ДЮТ „БИС“ е инициатор за организирането на Националните ученически театрални празници в Шумен и негов постоянен участник от 1995 г. насам.

Държавна филхармония – Шумен

Първите опити за създаване на класически оркестър датират от средата на ХІХ в. През 1848 – 1849 г. група унгарски емигранти се установяват в Шумен. През 1850 г. под ръководството на един от тях, Михай Шафран, те създават свой оркестър. Една година по-късно, със съдействието на заможния търговец Анастас Хаджи Стоянов, Шафран основава нов оркестър, в който участват 12 местни младежи. Ансамбълът съществува до 1860 г., когато Шафран напуска Шумен. Първият модерен симфоничен оркестър в Шумен се създава през есента на 1941 г. под ръководството на Владимир Василев – преподавател по музика в Учителския институт. На 23 ноември 1942 г. в читалище „Добри Войников“ е проведен първия концерт на Шуменския симфоничен оркестър с диригент Владимир Василев. През 1954 г. оркестърът придобива статут на държавен културен институт. Първият концерт на Държавна филхармония – Шумен се дирижира от Васил Стефанов, а солист е Панчо Владигеров.[33]

Държавна филхармония – Шумен поддържа богат репертоар от различни стилове и жанрове, осъществила е гастроли в Германия, Австрия, Италия, Испания, Швейцария, Монако, Беларус, Гърция и Република Корея.

.Венета ВичеваВ Шумен има и два изключително популярни хорови състава – детския „Бодра песен“ и смесения „Родни звуци“, създаден през 1898 г. Половин век ръководител и главен диригент на двата състава е била проф.

Книжарници Шумен

Карта