Център по сугестопедия Благодаря

  • Център по сугестопедия Благодаря

    Център по сугестопедия

    Център по сугестопедия БЛАГОДАРЯ предлага сугестопедични курсове по английски език за деца и възрастни, както и занималня за ученици от първи до четвърти клас...

 

Център по сугестопедия Благодаря

Център по сугестопедия БЛАГОДАРЯ предлага сугестопедични курсове по английски език за деца и възрастни, както и занималня за ученици от първи до четвърти клас.

Курсовете за възрастни (първо и второ ниво) са интензивни, включват сто учебни часа и продължават пет седмици. В зависимост от предпочитанията на курсистите, могат да се провеждат сутрин от 9.00 ч или вечер от 18.00 ч.

Детските курсове по английски език могат да бъдат както интензивни – за една или две седмици), така и редовни – два пъти седмично по два учебни, или един астрономически час.

В началото на учебната 2015/2016 г центърът започва да предлага и сугестопедична занималня за ученици от първи до четвърти клас. Основна цел на занималнята, освен разбира се подготовката на учениците за училище, е да се възроди естественото любопитство на децата, или с други думи, любовта им към знанието.

 

Сугестопедията – благият дар, даден на света от един велик българин

Според световноизвестния експерт в областта на креативността и иновативното мислене Кен Робинсън, всеки човек се ражда с необикновено силни въображение, интелигентност, чувствителност, интуиция, духовност и т.н. Много от нас обаче, през целия си живот не разбират какви таланти имат и дали изобщо имат такива. Твърде дълго сме били убеждавани в ограничеността на нашия ум, памет, умения и като цяло възможности. Точно затова, както казва Сър Кен Робинсън, днешното образование „няма нужда от еволюция, а от революция, от цялостно преобразяване“.

Всъщност, сугестопедията е именно път към тази революция, който е открит още преди около 50 години от българския професор Георги Лозанов. Този научно-доказан метод за обучение разкрива резервите на личността и отключва нейния творчески потенциал. Той не само позволява да усвоим на практика неограничен обем от знания и умения, но и (което може би е по-важно) уважава уникалността на всеки човек, както и свободата личността.
Д-р Лозанов започва да работи по метода през 60-те години на миналия век като лекар психиатър. Постепенно насочва работата си в посока „Резервите на човешкия мозък и ум и пътищата за безвредно достигане до тях“.

По-късно той създава и ръководи научноизследователски Институт по сугестология, Център по сугестология и развитие на личността към СУ "Св. Климент Охридски", международен център по десугестология във Виена и международен център за обучение на преподаватели във Викторсберг, Австрия.

„Човекът е душа“, често повтарял д-р Лозанов. Това е бил мотивът му да стане психиатър – да изучава и опознае човешката душа. Всъщност, това е и причината методът СУГЕСТОПЕДИЯ, да бъде толкова успешен - учейки по този начин, човек учи „от душа“ – с лекота, удоволствие, приятни емоции и искрен смях. Прилагането на класическите изкуства, и особено на класическата музика, не само благоприятства процеса на научаване, но и доставя истинска естетическа наслада.

Изключителен принос в тази насока има една нежа дама, предан сътрудник на д-р Лозанов – проф. д-р Евелина Гатева. Благодарение на нея науката и изкуството се обединяват в един нов вид сугестопедично изкуство.

Съществуват 7 закона, които да гарантират правилното прилагане на метода, като първите три са „любов“, „свобода“ и „убеденост на преподавателя, че се случва нещо необикновено“. Изключително важно е по време на учебния процес да има пълна хармония във всичко, и той да бъде изцяло подчинен на закона за златната пропорция. Вниманието непрекъснато се отклонява от целта на заниманието чрез песни и разнообразни игри. Така обучението се превръща в един празник за душата, при който може да се научи в пъти повече в сравнение с традиционните методи. Доказано е, например, че е възможно да се научат хиляда чужди думи за един ден, при това без усилие! Това обаче, не е рамка, нито предел, а просто доказателство за ефективността на метода.

Всъщност, сугестопедията далеч не стига само до повишаване на възможностите на паметта. Нейната крайна цел е цялостното разкриване на резервите на личността: „Винаги съм си мислел“, казва проф. Лозанов, „че ние сме, метафорично казано, паднали ангели, заключени богове, хипнотизирани души, които са повярвали в своето ограничено нищожество. И са се примирили“.

„Но аз имах мечта. И тази мечта настойчиво ми шепнеше, говореше, крещеше: “Има метод, има форма на комуникация за “заключени богове” и за “хипнотизирани души, повярвали в своето нищожество”. Има! Има!” Този метод, тази форма на комуникация ще промени нещата. Ако това стане, всички ще се учим и ще се развиваме много по-бързо и по-творчески… и с радост…“

Предпоставки за осъществяването на тази негова мечта е имало още през 1978г, когато методът Сугестопедия бива определен от ЮНЕСКО като „по-висша форма на обучение по много предмети и за много възрасти“. Комисията от ЮНЕСКО, също така, издава препоръки, свързани с развитието и разпространението на методиката. Поради причини от различно естество обаче, по-голямата част от тези препоръки не са изпълнени. Все пак, съществуват основания да вярваме, че тази грешка скоро ще бъде поправена, най-вече благодарение на всеотдайността на Ванина Бодурова, управител на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“. Тя не само е била истински „ангел-хранител“ за д-р Лозанов в последните години от живота му, но и продължава да осъществява неговата мечта. В резултат от нейните усилия, броят на обучените по метода преподаватели расте с всеки изминал ден, а с тях расте и броят на хората, докоснали се до тази дълбоко хуманна методика. За щастие, д-р Лозанов успява да види възраждането на създадената от него методика, а днес България с право може да се нарече световен център на сугестопедията.

Английски за Деца

Името ми е Снежана Данева, на 37г. от гр.Казанлък. На 03.03.2015г. завърших своето обучение като Сугестопедагог при г-жа Ванина Бодурова към фонданция”Проф.д-р Георги Лозанов и проф.д-р Евелина Гатева”.

Любовта към езика се роди обаче от една друга любов – към свободата на Духа и благородството на Вятъра. Преди да завърша математическа гимназия ПМГ ”Н.Обрешков”в гр.Казанлък, през далечната 1995г., аз прекосих планини и океани за да се озова в Дивия Запад на щата Орегон – в приключението Academic Year in America. Водена от безпрекословната си обич към конете, живеях в ранчо, пресичах трудни терени с красиви коне, опознах културни странности на индианци, американци, мексиканци... и се потопих в мелодичния свят на английския език!

Година по-късно се завърнах в приказния Казанлък, завърших гимназия и продължих не с Медицина, друга моя страст, а с Приложна Лингвистика. През 2007г. придобих Магистърска степен по „Международни Икономически Отношения” в гр.София, но Вятърът нежно ме отведе към ароматното цвете “Сугестопедия”.

Днес, ароматът ухае толкова силно само когато съм заобиколена от Деца-Слънца. Заедно с малките Слънца, в сугестопедичните уроци посяваме зрънцата на Знанието, като ги поливаме с Любов, Търпение, Всеотдайност, за да устоят на Вятъра. Защото, както е казал проф. д-р Георги Лозанов - бащата на науката Сугестология - ”Това, което е необходимо да се промени в образователната система, е учителската душа” !!!

Станимира Георгиева Стойчева

Завършила съм ПУ „ Паисий Хилендарски“ , специалност предучилищна педагогика. От 2012 г. съм сертифициран преподавател по методиката на Мария Монтесори. Интересувам се от психология и междуличностно общуване. Майка съм на две деца - непримирима и търсеща за тях най-добрите алтернативни методи и средства за обучение и възпитание.

Това е водещият мотив, който ме отведе в попрището на сугестопедията. Завърших 2 нива на обучение по английски език по методиката на сугестопедията, за да проследя и наблюдавам върху себе си процесите и възможностите на сугестопедичното обучение. Сама се убедих в удивителните резултати на тази методика.

2015 г. преминах курс на обучение за преподаватели сугестопеди, организиран от фондация „ Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“. Продължавам да се интересувам от сугестопедичната наука, водена от личното си убеждение, че скритите резерви на хората, могат да бъдат изведени на преден план по лесен и ненасилствен начин.

Татяна Радева

Казвам се Татяна Радева. Завърших предучилищна и начална училищна педагогика в Бургас през 2001 г. Действащ учител съм в детска градина и работата с децата ми дава много любов и топлина. Винаги обаче търсех нови методи на преподаване на знанията за децата, защото виждах че всяко дете е индивидуално и има различен темп на запомняне и усвояване. Най- важната задача за мен винаги е била децата да са спокойни в обучаващата среда и да придобият увереност , че могат да се справят. 

Така стигнах до сугестопедията. Влюбих се в метода на преподаване на Проф. д-р Лозанов с неговата хуманност и приказност, с възможността децата да учат в атмосферата на любов, свобода и радост.Тази фирма е регистрирана на следните места: