ЗП Димитър Колев

 • ЗП Димитър Колев

  ЗП Димитър Колев

  Лозовите масиви се намират в землището на село Драгомир, община Съединение - разположено е в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора

 • ЗП Димитър Колев

  ЗП Димитър Колев

  Лозовите масиви се намират в землището на село Драгомир, община Съединение - разположено е в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора

 • ЗП Димитър Колев

  ЗП Димитър Колев

  Лозовите масиви се намират в землището на село Драгомир, община Съединение - разположено е в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора

ЗП Димитър Колев

ЗП Димитър Колев

Сега е сезонът на гроздето можем да извлечем всички възможни ползи от този невероятно вкусен и полезен плод.

Лозовите  масиви се намират в землището на село Драгомир, община Съединение - разположено е в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора, в непосредствена близост до язовир „Пясъчник“, Старосел, Копривщица, Панагюрище, Красновски бани, Хисар.

Лозарството е традиционно за региона, а проучванията показват, че тероарът е подходящ за отглеждане предимно на червени сортове грозде.

Лозовите масиви са защитени от всички страни с планински възвишения. От север средногорските върхове, пазят лозята от студените ветрове, а Родопите спират Южняка.

Тук почвите варират между канелени и сиво-кафяви горски почви, колувиални и алувиални, средно и силно глинести. 

Климата е умерен, а района е с ясно изразена сезонност.

Разположени по хълмовете, лозята се огряват целодневно. Температурните условия са подходящи, тъй като слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия - слънцегреенето е повече от 3200 часа в годината. Тези фактори са определящи за по-високата захарност на гроздето ( 25-28% ) и съдържанието на повече багрилни вещества.

Много от операциите в лозарството при нас се правят ръчно, с изключително внимание към детайла.

Отглеждаме основно винени сортове грозде: мерло, каберне совиньон и червен (карловски) мискет.

През 2016 г. създадохме нови насаждения от сорт каберне фран и червен мискет .

В долината на Тракия, България все още пази славата си на производител на грозде с нашенски сортове.... Ето нашите:

ЗП Димитър Колев

Каберне Совиньон / Cabernet Sauvignon

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. В България Каберне Совиньон се отглежда основно в Северния, Южния и Югозападния лозаро-винарски райони.

Средно зреещ сорт : гроздето узрява през първата половина на септември. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.

Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина и черница.

Мерло / Merlot

Висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. В България е разпространен главно в Южния лозарски район. Предпочита леките, но богати почви на наклонени места. Виното му се отличава с интензивно червен цвят и пълнота. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели. Аромати, определящи се от теренната флора. Узрява в края на август. Беритбата се определя в зависимост от влажността на лятото, но не но- късно от средата на септември.

Мискет червен

Той почти не се среща в други страни. У нас - е разпространен предимно в Подбалканската долина. При този сорт са установени няколко вариации - с по-бледорозови, с по-тъмно розови до червено-виолетови зърна, ранозреещ, със сиво-зелени зърна и по-слаб мискетов вкус.

Изключително подходящ за консумация като десертен сорт и за направа на бяло вино и розе. Зрее в началото на септември, а брането съвпада или леко изостава с това на мерло и каберне совиньон. Достига захари до 23%.

Виното е с бистър, бледозлатист цвят. Богат флорален аромат с нотки на жълти и бели плодове, в съчетание с тропически плодове. Балансиран и свеж вкус. Лека киселинност преобладава при финала на виното.

Каберне фран / Cabernet Franc

Каберне фран, наричан във Франция още Bouchet (Буше), Bouchy (Буши). Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. През последните 10-12 години Каберне Фран влиза в топ 20 на винените сортове, които са получили най-голямо разпространение във всички винарски региони по света.

Подобно на Мерло и Каберне фран покарва една до две седмици по-рано от Каберне совиньон. Използва се и за направа на купажни вина.

Ароматът на виното от Каберне фран се отличава с плодови нотки. При пълно узряване на гроздето във виното често могат да се открият растителни нюанси, аромати на сладък червен пипер, червени горски плодове, тютюн...

Болгар

Разпространен е в почти всички лозарски страни. Болгар е типичен десертен сорт грозде. Броят на зърната в грозда е голям. Гроздето е с много висока стабилност при транспортиране и съхраняемост. Съдържанието на захари в гроздето в същинската зрелост е от 18 до 20%.

Сортът Болгар се отнася към групата на среднозреещите сортове грозде. Гроздето му узрява около средата на септември.

Гроздоберът започва при пълно зреене в края на август за ранните сортове, до края на септември за късните сортове. Гроздето се бере на ръка, транспортира се и се съхранява в подходящи помещения, гарантиращи качеството му.

И макар десертните и винени сортове грозде да се различават помежду си, независимо от посоката, в която решите да му се наслаждавате – като едър и сочен плод или като чаша хубаво вино – няма да останете разочаровани.

Консумацията на грозде и гроздов сок помага за подобряване на уменията за мислене и за засилване на паметта и концентрацията, твърдят учени.

Затова, следващия път, когато имате нужда от енергийна хранителна инжекция, защо не си вземете чепка грозде или си налеете чаша вино.

Галерия