Д-р Красимир Георгиев ( Visit Website )

Д-р Красимир Георгиев

Доктор Красимир Георгиев е съдов хирург от Велико Търново. Специалистът не просто лекува пациенти, не само диагностицира болести, но и дава надежда, вдъхва живот и дарява здраве на своите пациенти...

Презентация

Д-р Красимир Георгиев

Доктор Красимир Георгиев е съдов хирург от Велико Търново.

 

Специалистът не просто лекува пациенти, не само диагностицира болести, но и дава надежда, вдъхва живот и дарява здраве на своите пациенти.

 

За това спомагат образованието и стажа му в областта, благодарение на които извършва високоспециализирани дейности с прецизността, необходима на всеки медик, изповядващ Хипократовата клетва като свое кредо.

 

Лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система предполага изключително добро познаване на функционирането на кръвоносните съдове и тяхното взаимодействие с вътрешните органи, както и най-различните проблеми, които могат да възникнат.

 

Сърдечно-съдовите заболявания понякога изискват лечение с лекарства, но има случаи, когато се налага хирургична намеса.

 

Именно тогава познанията и уменията на доктор Красимир Георгиев придобиват изключително значение за благоприятния изход от цялостния курс на лечение на болния човек.

 

1. Лазерна Аблация :

ЛАЗЕРНА АБЛАЦИЯ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

Лазерната аблация е минимално инвазивна амбулаторна процедура за лечение на разширени вени. Методът се базира на използването на топлина, създавана от лазерно влакно разположено в самата вена. Този топлинен ефект спомага за намаляване размера на засегнатата вена, свиването й и в крайна сметка изчезването на разширението. Процедурата се прилага за лечение на големи разширени вени по подбедриците. Лазерната аблация лекува успешно всички симптоми на разширените вени - тежест, оток, болка, подуване на краката, както и козметичните дефекти свързани със заболяването. Методът постига в около 98% успешно лечение, като честотата на възвръщане на заболяването е около 7 % на втората година.

 

Защо се прави?

Процедурата се прилага за лечение на разширени вени на крайниците, произлизащи от големите венозни колектори-голямата и малката вена сафена и техните притоци.

 

Рискове

Усложненията са редки и включват:

  • Чувство на дърпане и изтръпване в крака с продължителност около седмица
  • Флебит - зачервяване и леко възпаление на вената,което отшумява за 3 - 7 дни
  • Дълбока венозна тромбоза - макар и много рядко това усложнение може да се предотврати чрез носенето на еластични чорапи веднага след процедурата
  • Кръвонасядане на мястото на манипулацията, което изчезва спонтанно за няколко дни

Процедурата не се прилага или изисква повишено внимание при:

  • Бременни и кърмачки поради използването на анестетик и затоплянето на кръвта от лазера и преминаването й към плода през плацентата
  • Запушване на дълбоката венозна система, която няма възможност да поеме кръвта след процедурата
  • Чернодробни заболявания, които са противопоказани за прилагането на анестетик - тогава студен физиологичен разтвор може да се използва като алтернатива
  • Алергия към анестетика - алтернатива както по - горe
  • Неовладяни нарушения на кръвосъсирването или употреба на антикоагуланти - процедурата е безопасна при ПТИ под 2

 

Как да се подготвите

Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете по схема всички антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни средства или природни продукти с подобен ефект преди процедурата. Веднага след манипулацията трябва да си сложите еластичните чорапи и да ги носите в следващите 14 дни. От Вас се очаква да ходите не по - малко от 30 -40 мин. веднага след процедурата и всеки ден след това до пълното Ви възстановяване.

 

Какво да очаквате

По време на процедурата пациентът трябва да носи предпазни очила, за да се попречи на попадането на лазерна светлина в очите. Кожата над вената, която ще се лекува,се обезболява с локален анестетик. Лекарят вкарва тънко лазерно влакно с дебелина 810 nm във вената. Позицията на влакното се доказва с ехограф. След това влакното се затопля бавно с ниска енергия. Лазерната топлина нарушава целостта на вената и причинява свиването й и прекратяването на кръвотока по нея. Вената фиброзира и разширенията се премахват. Процедурата е относително безболезнена и продължава 30 - 60 мин. След приключване влакното се изтегля от вената и мястото се превързва със стерилна превръзка, която остава на място до 1 седмица.

 

Процедурата не оставя белези и е свързана с незначителна следоперативна болка. Периодът на възстановяване е кратък и неприятните ефекти от манипулацията бързо изчезват. След лечението е добре да се носят еластични чорапи за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза. Пациентът може да се върне към нормалните си занимания.

 

Резултати

Лекарят ще назначи нов преглед след една седмица, за да прецени успеха от лечението и как се възстановявате


2.Склеротерапия:

СКЛЕРОТЕРАПИЯ НА РАЗШИРЕНИ КАПИЛЯРИ

Разширените съдови сплетения по повърхността на кожата, наречени "съдови звезди" (телеангиектазии), често се срещат по лицето, крайниците, бедрата или по корема. Въпреки, че точната причина за появата им е все още неясна, в развитието им се обвиняват множество фактори: повишено ниво на естрогени ( каквото има при бременност и чернодробни заболявания), лечение с кортикостероиди, затлъстяване, повишено венозно налягане в долните крайници, наследственост и напредване на възрастта. Независимо, че телеангиектазиите не са съпроводени с някакви сериозни симптоми, наличието им е козметичен дефект и често налага коригиране. Склеротерапията е добре познат и доказан метод за лечение на съдовите звезди. Методът се изразява в апликацията на склерозираща субстанция в разширените съдове с последващо свиване и изчезване на дефекта.

 

Защо се прави

Телеангиектазиите могат да са белег на сериозно заболяване или просто козметичен дефект. Всеки пациент взима индивидуално решение дали иска да коригира това състояние в зависимост от това до каква степен е притеснен от наличието му. При жени съдовите звезди са видими, докато при мъже те често се прикриват от окосмяването и не представляват особено притеснение.

 

Рискове

Преди процедурата ще получите подробни указания за естеството на манипулацията и какво се очаква от Вас. Ще бъдете помолен/а да подпишете информирано съгласие. Някои от рисковете на манипулацията, макар и редки, включват: леко кървене, инфекция, промяна в сетивността около мястото на третиране поради засягане на подлежащи нерви, подуване и зачервяване на мястото на убождане, неповлияване от лечението и необходимост от нова процедура, промяна в цвета на кожата, алергия към използваната субстанция. За избягване на някои от тези усложнения ще бъдете посъветван/а да носите еластични чорапи след процедурата, да не излагате мястото на слънце и да не натоварвате крайника, както и да предупредите съдовия хирург за евентуална алергична реакция към подобни вещества или каквато и да е алергична реакция в миналото.

 

Процедурата е противопоказана при бременни, кърмещи или хора, приковани на легло. Трябва да се спази поне 3 - седмичен интервал след раждането, за да се извърши тази манипулация.

 

Как да се подготвите

  • Манипулацията се прилага индивидуално според конкретния случай. Като правило, трябва да сте подготвен/а да получите една инжекция за всеки 3 см от областта на разширените съдове. След всяка инжекция на мястото се поставя стерилна марлена превръзка. Преди процедурата ще бъдете помолен/а да проведете рутинни кръвни изследвания и ще бъде извършен медицински преглед на общото Ви състояние. Лекарят ще прецени дали да спре или промени текущото Ви лечение с медикаменти. Необходимо е да преустановите пушенето и да спрете приема на аспирин, други нестероидни противовъзпалителни, антикоагуланти и билки с подобен ефект.

 

Какво да очаквате

След определяне на зоната за третиране, съдовият хирург ще започне прилагането на склерозиращ агент в разширените съдове. Този агент може да е хиперконцентриран разтвор на натриев хлорид или друга склерозираща субстанция. Солевия разтвор се прилага, когато съществува риск от алергична реакция към другите агенти. Ефекта след лечението може да е пълно изчезване на разширените съдове или избледняването им. По време на манипулацията ще имате чувство на парене и щипене на мястото на прилагане, но те са краткотрайни. Тъй като състоянието има склонност към възвръщане и прогресия, възможно е да забележите поява на нови венички, които налагат допълнително лечение. Процедурата отнема около 30 - 40 мин.

 

Резултати

Лечебните резултати зависят от разпространението на телеангиектазиите и от индивидуалния отговор към третирането им. В случай, че се появат нови разширения е необходимо и ново лечение. След процедурата Вашият лекар ще Ви даде съвет за спазването на подходящ режим в деня на манипулацията и за следващите две седмици. В случай на възникване на сериозни усложнения през това време - незабавно потърсете медицинска помощ. Ще Ви бъде назначен контролен преглед след две седмици, за да се прецени ефекта от лечението и възстановяването Ви.


3.Доплер Сонография:

Клиничната изява на атеросклерозата/АТ/ (кардиоваскуларна патология, мозъчно-съдова, периферно съдова) има водеща роля в заболеваемостта и смъртността на развитите индустриални страни.

Ранното откриване, диагностика, проследяване на субклиничното протичане на АТ е важно за превенция от инвазивни и неинвазивни терапевтични интервенции.

Двуразмерната ултразвукова диагностика в реално време (B-mode, real time ) е относително не скъп метод за визуализиране на съдовата стена, а апаратите с висока разделителна способност могат с голяма точност да определят дебелината на интимата и медията ( Intima-Media Thickness, IMT ),наличието и състоянието на АТ плаки. Поради това, че метода е лесно достъпен(неинвазивен), възможност за многократно проследяване в реално време се превръща в оптимален вариант за превенция и ранна диагностика на АТ.

Възможността за IМТ измерване е резултат от различната хистологична характеристика на тъканите, което е свързано с тяхната акустична плътност. Ехографски съдовия лумен е с много ниска плътност, интимата с по-висока, медията с по-ниска от тази ан интимата и адвентициата .IМТ се разглежда като прекурсур на и ранна лезия на АТ. Дебелината на съдовата стена може да е предпоставка за натрупване на липиди и формиране на плаки.

Подходящи за изследване са артериите от еластичен тип, които са повърхностно разположени-обща сънна (ССA) и вътрешна сънни артерии, феморалната артерия.

Ранната АТ рефлектира върху прогресията на IМТ на каротидната артерия.Дисталния участък на ССA е обичайно свободен от плаки и затова измерването на IМТ в този участък се смята като маркер за ранна промяна на съдовата стена.Има съществена връзка между повишаването на IМТ и АТ:
Сърдечносъдови Рискови фактори(възраст,хипертония,индекс телесна маса,липопротеин А,LDL-холестерол,захаран диабет,тютюнопушене и други)
Съществува силна корелация между повишената IМТ и наличието на исхемична болест на сърцето(ИБС),документирана ангиографски или клинично.
Забавяне прогресията на IМТ на фона на липидорегулираща терапия.

Ръчното измерване на IМТ за ОСС варира от 0,09мм-0,13мм IМТ. Зависи също и от възрастта - за млади хора ( 20-30 год.-0,5мм; за възраст 60-70 год.-0,9мм) -норма .

Изследването на IМТ при асимтомни лица има прогностична стойност по отношение на бъдещи съдови събития.

Проучването КIHD показва двукратно повишаване на риска от МИ за 3 години при IМТ по голям от 1мм. При IМТ над 1мм е наличен повишен риск от коронарни събития с 5,07 при жени и с 1,85 при мъже.

Прогресията на IМТ на ССA с 0,34мм на година повишава значимо риска от бъдещи събития.

Подобни резултати дава и проучването за вторична профилактика Cholesterol Lowering Atherosclerosis Study в продължение на 8 год.показва ,че с всяко повишаване на IМТ с 0,03мм на година релативния риск от за съдово-коронарни събития се увеличава с 3,1.

Като доказателство за достоверността на ултразвуковото измерване на IМТ е това че FDA(американската лекарствена агенция) прие тази техника като валидна при всички клинични изследвания свързани с АТ.

Дуплекс сонографията е многообещаващ, чувствителен метод за откриване и многократно проследяване на структурните промени в съдовата стена. Метода е достатъчно точен за провеждане на клинични наблюдения върху прогресията/регресията на ранните АТ промени на екстракраниалните съдови стени.

Измерването на IМТ също има отношение към започване на правилен терапевтичен подход.

Измерването на IМТ в ранен стадии на АТ има много по голяма чувствителност в сравнение с ангиографското изследване на този стадии.


4.Диагностика и Лечение на хронична артериална недостатъчност:

е хроничен недостиг на кръв, доставяна от артериите към даден крайник поради запушване или стеснение наартерията или някой клон на тази артерия. Причината за тези запушвания или стеснения могат да са вродени аномалии в артериалния съд, аневризма на съда, автоимунно възпаление на съда и др., но най-честата причина е атеросклерозата. Засягането на артериите на крайниците под формата на ХАНК е една от петте най-често срещани форми на атеросклероза. Другите и форми са засягане и стеснение на артериите на сърцето (стабилна ангина пекторис, нестабилна ангина пекторис,миокарден инфаркт), артериите на главния мозък (ЛНМК, ПНМК, исхемичен инсулт), артериите на бъбреците и тези на мезентериума.

 

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците, дължаща се на атеросклероза, засяга мъже в зряла възраст, а когато се срещне при млади мъже, обикновено се дължи на заболяването облитериращ тромбангит (болест на Бюргер). ХАНК не засяга артериите по цялата дължина на крайника, а в точно определен изолиран сегмент. ХАНК на долния крайник е по-честата форма и може да засегне изолирано артериите в областта на таза (илиачна), в областта на бедрото (феморална), задколяното (поплитеална) и тези на подбедрицата (крурална) или комбинация от тях

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Д-р Красимир Георгиев - Велико Търново

Д-р Красимир Георгиев - Велико Търново

0888 815 129 / 062 644 441

N/A
Клиники

Велико Търново, ул.Васил Левски 6

                        ет.1 каб.109 Стоматологична клиника

Д-р Красимир Георгиев