Нели Пенева

 • Нели Пенева

  Нели Пенева

  В продуктите НЕ присъстват парабени, петролни продукти, силикони и др. В нета има достатъчно какво не трябва да съдържа една козметика.

 • Нели Пенева

  Нели Пенева

  В продуктите НЕ присъстват парабени, петролни продукти, силикони и др. В нета има достатъчно какво не трябва да съдържа една козметика.

 • Нели Пенева

  Нели Пенева

  В продуктите НЕ присъстват парабени, петролни продукти, силикони и др. В нета има достатъчно какво не трябва да съдържа една козметика.

Нели Пенева

Д-р Нели Пенева

Казвам се Нели Пенева. По професия съм хуманен лекар,по специалност Микробиолог. Омъжена, майка на две прекрасни момичета.

Направата на козметични продукти се оказа мое любимо хоби в последните години. Започнало малко на шега, като да „викаш неволята“, то ме увлече изключително много и усещах как през целият ден мисълта ми е заета с това какво мога да добавя и как да подобря  продуктите си. Погълната изцяло от тази дейност, се оказа, че моите приятели забелязват и харесват това, което правя. Започнах да приготвям и за тях, съобразявайки се с техните предпочитания. Смело мога да кажа, че именно моите приятелки откриха  и развиха таланта ми.

Аз открих света на натуралната био- козметика, поради факта, че дълго страдах от алергии и постоянно бях на лекарства, които дори спряха да ми помагат. Започнах да се интересувам какви са възможните КОРЕНИ на проблемите ми / те естествено никога не са само от една посока, но това е друга тема/ и започнах да чета  много инфо за козметичните продукти и се ужасих, с какви отрови са пълни те. Ядосах се и се зарекох никога повече да не използвам козметиката „от магазина“. Спрях да купувам всичко - гримове, шампоани,  прахове и гелове за пране, сапуни, дезодоранти, дори парфюм спрях да употребявам. Аз, човекът, който ходех до магазина с червило, спрях да се гримирам изобщо.В началото си направих  сапун, после шампоан, след това видях, че не мога без крем и т. н. Малко по малко започнах да се уча да  правя всичко. И така, след няколко години на проба-грешка, съм доволна от резултата на козметиката от моите ръце. Здравето ми се подобри значително. Другите около мен, започнаха да ме питат каква козметика ползвам. Сега, това което правех „по неволя“ се превърна в мое любимо хоби и продължавам непрекъснато  да търся информация и  да усъвършенствам  техниките и състава на  продуктите, които правя.

Искрено се надявам и Вие да усетите ползите на домашната козметика!

В продуктите НЕ присъстват парабени, петролни продукти,  силикони и др. В нета има достатъчно какво не трябва да съдържа една козметика.

Какво има в моите...

Използвам масла, по възможност, студено пресовани, пчелен восък емулгатор, дестилирана и различни флорални води. За аромат слагам САМО и ЕДИНСТВЕНО  Етерични масла. Най- често в последно време Магнолия и Гардения. От всички етерични масла, които ползвам тези са ми любими. Не харесвам продукта да е силно ароматизиран. Такива са и кремовете ми.

В козметиката ми има консервант, не може да няма. Бих ви посъветвала, като микробиолог, да не ползвате козметика без консервант. Това няма да е добре за вас Естествено , използвам био консервант, който се използва и при храните. Витамин Е, освен всичките си други качества, също ползвам като естествен консервант.

Всеки продукт, се получава с листовка със съставките и някои допълнителни указания.

Как да поръчате: Предпочитам да пишете на e-mail : peneva_n@abv.bg

Можете да поръчате крема си и ще го получите до седмица. Обикновено съветвам клиентите си да поръчват всеки път различни продукти /кремове, серуми, сапуни / за да се умножат ползите от различните масла и те да допълват и надграждат ефектите си.

Аз постоянно експериментирам и изпробвам нови рецепти. Описала съм тук само някои от най-харесваните ми продукти. Мога да направя за Вас крем, с предпочитани от Вас масла.

ПРЕДСТАВЯМ ВИ  МОЯТА ДОМАШНА РАБОТИЛНИЧКА ЗА БИО КОЗМЕТИКА – КОЗМЕТИКАТА НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ!

Сапуни

При изработката на сапуните, се получава чиста химична реакция между опасното вещество  натриева основа / може и калиева, за течни сапуни / и мазнина. Този процес се нарича осапунване.  Намремето нашите баби са правили сапун със свинска мас и той е бил единственият за тях.

Днес, ние любителите „сапунери“ ползваме масла, които са с доказано подхранващ и овлажняващ ефект за кожата. Защо домашно направените сапуни  са по- добри от купените? Най – вече,защото в индустриалните сапуни е премахнат глицерина, който се получава в резултат на осапунването, а той остава 100% в домашно направеният ми сапун. Кожата се овлажнява допълнителтно от него. Индустриалните сапуни са с перфектен външен вид, цвят и аромат, но какво съдържат наистина.? Повечето  имат изкуствени оцветители, изкуствени аромати, втвърдители, пенители и други вредни вещества като триклозан, триклокарбан, бисфенол А и др.. Няма да ви затруднявам повече със сложни наименования и сами можете да прочетете всичко за тях, ако се интересувате. Освен че синтетичните вещества са опасни за човешкото здраве, те също замърсяват и околната среда защото не са естествено разградими и успяват да проникнат през филтрите на пречиствателните станции и да попаднат в питейната ни вода. Може да се каже, че „плуваме в море от токсини” по всякакъв начин, в пряк и преносен смисъл,не само с козметичните продукти ами изобщо – храна, вода и т.н. Това е жалко за нас и за прекрасната ни природа. Но да се върнем на сапуните.

 ПРОБВАЙТЕ  домашно направен и сами се убедете в качествата му.

 Правенето на сапуни само по себе си е творчество, което не може да се замени с нищо друго. Да го измислиш, да го направиш, да го аранжираш красив и ароматен... Всяка стъпка от този процес е истински зареждащо и вдъхновяващо, сякаш даваш живот на картина или песен. Нещото, което сътворяваш  става само твое, единствено и уникално, НИКОГА не може да се повтори съвсем същото. И не можеш да повярваш, че твоите ръце са го сътворили..?!  С какво нетърпение, чакам да видя резултата...както малко дете си чака тортата за рождения ден.

Как става....

Повечето сапуни, които правя са по така нареченият студен метод. Изработвам ги по специална рецепта, която създавам индивидуално за всяка партида, в зависимост от вида на маслата и тяхното съотношение и   количество. Изчислямам ги така, че винаги да бъдат в излишък на масла, което прави сапуните изключително деликатни и щадящи за кожата. По - долу съм изброила някои от маслата, които почти винаги присъстват в повечето ми  сапуни, защото точно те и само те придават качествата, които искам от сапуна – определена  твърдост, пенливост, измиващо действие и др. Естествено, слагам и други масла, обикновено „излишъкът“ на мазнина е от тях – масло от Ниим, със силен противовъзпалителен ефект, Арганово масло , Бадемово, Гроздови семки, Камелия, Вечерна иглика, Пшеничен зародиш  и др.– всички с подхранващ кожата ефект.

Самата направа на  сапуна е доста опасна процедура. Трябва да се вземат необходимите предпазни мерки, за да не се получи инцидент с нас или наш близък.

Когато се направи, след определено технологично време, той се нарязва и се оставя да зрее/суши поне 4-5 седмици. Това е период, който също се нуждае от грижи и особено внимание.

Направата на сапуна е процес от поне   15 стъпки.  Всеки един етап е свързан с усилие и действия от моя страна и всеки един етап се извършва от моите две ръце.

Маслата, които ползвам – те са така наречените базови масла, които почти задължително присъстват във всяка партида сапуни:

Зехтин

Лично го купувам от Гърция всяка година. На мястото, където почиваме сме в огромна маслинова гора. Тоест, познавам и маслините, от които е направен. Всеки знае колко полезен е студено пресования зехтин. Но специално за кожата, той я предпазва от негативното влияние на свободните радикали. Забавя процеса на стареене, подобрява микроциркулацията, успокоява я и действа противовъзпалително. Успокоява кожните раздразнения, предизвикани от външни влияния и предпазва от изсушаване, съдържа всички необходими естествени съставки, които правят кожата красива и здрава. Маслиновото масло оказва благотворно въздействие върху тялото, тъй като ценните му съставки, богатството от витамин Е и освежаващите естествени антиоксиданти се грижат по естествен начин за здравето и хубостта на косата и  кожата. Маслиновото масло съдържа в себе си всички видове мастно-разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти.Маслиновото масло предотвратява изсъхването на кожата и задържа влагата в нея.

 Кокосово масло

Лично за мен,  кокосовото масло е изключително. Аз готвя с него, аз го ползвам в сапуните,кремовете, балсамите и  директно се мажа с него. С една дума – обожавам го.

Кокосовото масло е подходящо е за поддържане на здрава и нормална кожа. Маслото може да се използва за директно масажиране на лицето, шията, деколтето, както и цялото тяло, особено при сухи кожи след баня. Благодарение на своя състав от наситени мастни киселини, кокосовото масло попива много бързо в кожата и я превръща в "кадифе". Предпазва от напукване ръцете и петите. Кокосовото масло  смесвано  с всички други масла разширява и обогатява действието им.

Маслото от ший/карите/

 • за подхранване на цялото тяло - лице, тяло и коса
 • за облекчаване на различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит, псориазис
 • при леки раздразнения на кожата, екстремни сухота
 • предотвратява появата на стрии
 • при изгаряния, порязвания, малки кожни рани, белези
 • за облекчаване при слънчево изгаряне,
 • при ухапване от насекоми
 • при фини бръчки
 • за лекуване на гъбични инфекции

Какаовото масло

 Действие: То е известно също като отлично овлажняващо средство и се използва от векове за омекотяване и еластичност на кожата. Разтопява се на температурата на тялото, така че се абсорбира почти веднага от кожата. Когато се нанася локално създава бариера между чувствителната кожа и външните фактори и също помага за задържане на влагата. Какаовото масло е много устойчива мазнина. Естествените антиоксиданти в него го предпазват от гранясване.

Често се препоръчва какаовото масло за третиране на кожни проблеми като екзема и дерматити. Използва се против стрии, с леко лифтинг ефект.

Палмово масло

То е отлично масло за сапуни, защото им придава плътност, твърдост и пенливост, особено в комбинация с кокосово масло. Богато е на палмитинова киселина, витамини А и Е. Чудесно за грижа за косата.

 Масло от Бабасу

Бабасу  е палмово дърво, което вирее в северната част на Бразилия. Плодовете му, които приличат на малки кокосови орехи, растат на чепки, чиито брой може да достигне 500. Използват се като основа на козметични продукти, лекарства и напитки. В Южна Америка олиото от бабасу се цени най-вече заради овлажняващите си свойства и благотворния ефект върху кожата – както сухата, така и мазната. Хидратира, без да оставя лъщене. Известно е като алтернатива на кокосовото масло, може да се ползва като сапун, защото образува много приятна пяна. Нерафинираното масло от бабасу има кремав цвят и удивителен орехов аромат.

 За ЦВЯТ на сапуните ползвам само естетвени материали Единият вид са естествено добити от различни  минерали и слюди, прахообразни  вещества или глитери, наречени Мика. Миките с най-разнообразни и много красиви като цветове. От тях се прави и натуралната, естествена, органична козметика.  Другият ми тип оцветители, са  екстракти от различни растения – имам от паприка, червено цвекло,  водораслил, Ползвам и подправки – куркума, джинджифил, кафе, какао и др.Понякога, сапуните приличат на сладкиш, който чака да го изядеш.

 За АРОМАТ слагам Етерични  Масла /ЕМ/

В началото правех сапуните без аромат, но с годините ми се иска да имат приятно ухание, без да е много натрапчиво. Ползвам САМО  и ЕДИНСТВЕНО етерични масла. Слагам ЕМ от лавандула, иланг -иланг, лимон, лимонова трева, палмароза, гераниум, жасмин, мандаринка, бергамот, пачули, мента, евкалипт, мей-чанг, карамфил и др.

Специално искам да спомена и прах от ниим, който е с леко абразивен и силно противовъзпалителен ефект. Друг лек абразив, който слагам е смляно  кафе.

Други съставки са поморийска луга и различни видове  глина – глина разсул, хума. Те  имат  противовъзпалителен ефект и успокояват  раздразнена кожа

Преди всичко, трябва да се знае, че не поддържам от всички видове сапуни, които са на снимките. Все пак те имат трайност от около 1 година. Затова, обикновено имам налични 1-2 до 3 вида. Но всеки един от тях е замислен и правен с много любов и старание.

 Цена 6лв. за 100 грама

ПРЕДСТАВЯМ ВИ  МОЯТА ДОМАШНА РАБОТИЛНИЧКА ЗА БИО КОЗМЕТИКА – КОЗМЕТИКАТА НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ!

Кремове

1. Регенериращ крем с кобилешко мляко 50 мл. описание: Попива напълно и оставя кожата много добре подхранена, гладка и мека. Заличава петна и белези. Възстановява тургора на кожата, омекотява и изглажда бръчки, предпазва от образуване на нови. Подходящ за нощна грижа на всеки тип кожа или като дневен за  всеки тип. Чудесен крем за всяка възраст. Остава приятен защитен филм, който се усеща през целия ден.Аромат натурално Етер.масло Гардения/Магнолия.

Съдържа:   

Масло от сладък бадем, Масло от японска камелия, Масло от вечерна иглика, Арганово масло,Масло от кайсия,Масло от шипка,        Масло от таману, Кобилешко мляко,  Хидролизиран екстракт от охлюв, Хиалуронова киселина,  Колаген, Еластин, Пчелен восък, Витамин Е.

Цена 25 лв.

2. Нощен крем с нар и черен кимион: Попива напълно и оставя кожата изключително добре овлажнена и хидратирана в дълбочина, гладка и мека. Създава защитен филм. Заличава петна и белези. Възстановява тургора на кожата, омекотява и изглажда бръчки, предпазва от образуване на нови. Подходящ за нощна грижа на суха, нормална и смесен тип кожа или като дневен за много суха кожа, особено за зимния период.

Състав:   

Масло от семки на нар, Масло от черен кимион. Масло от сладък бадем, Масло от шеничен зародиш, Хидролизиран екстракт от охлюв, Хиалуронова киселина, Колаген, Еластин, Етер.масло от Гардения, Витамин Е.

Цена 25 лв.

3.Крем с кукуи, пасифлора и нийм    50 мл: 

Описание:Попива в дълбочина и подхранва, изглажда и лекува вашата кожа. Прави я мека, нежна и  гладка. Подходящ за раздразнена и възпалена кожа от акне и други кожни заболявания, правещи кожата чувствителна, раздразнена и възпалена.

Съдържание:               

Масло от кукуи, Масло от пасифлора,  Маслото  от Нийм, Етерично масло от гардения, Витамин Е, Хиалуронова к-на, Колаген, Еластин.

Цена 25 лв.

4.Регенериращ крем с кобилешко мляко LIGHT 50 мл. Описание: Попива напълно и оставя кожата много добре хидратирана, гладка и мека. Заличава петна и белези. Възстановява тургора на кожата, омекотява и изглажда бръчки, предпазва от образуване на нови. Подходящ за нощна грижа на нормална и смесен тип кожа или като дневен, за зимния период.

Състав:    

Масло от сладък бадем, Масло от японска камелия, Масло от вечерна иглика, Масло от авокадо,Арганово масло,Масло от кайсия,  Масло от шипка, Масло от таману,Кобилешко мляко,Хидролизиран екстракт от охлюв, Хиалуронова киселина, Колаген, Еластин, Витамин Е .

Цена 22 лв.

5.Дневен крем с хиал.к-на и Q 10 50 мл:                 

Описание: Изключително лек и приятен крем за лице , подходящ за всеки тип кожа. Има стягащо порите действие. Особено подходящ за лятото! Попива лесно и е много приятен за кожата.

Състав: Масло от гроздови семки, масло от пшеничен зародиш,масло от макадамия, хиалуронова к-на ,алое вера ,колаген, еластин, алантоин, Q 10

Витамин Е,Розова вода,SPF фактор около 15-20

Цена 20 лв.

6.Крем с шеа и кайсия 50 мл :

Омекотява, хидратира в дълбочина. Оставя кожата приятно свежа и овлажнена. Подходящ за нормална към суха и суха кожа. Идеален е за зимния сезон като дневен крем. По всяко време на годината е подходящ за нощен за всеки тип кожа.

Състав:        

Масло от кайсиеви ядки,Маслото от ший/карите/, Хиалуронова киселина, Колаген, Еластин, Екстракт от безсмъртниче, Вит. Е , Розова вода. Етерични масла като  ароматерапия Грдения или Магнолия!

 Цена 22 лв.

7.Крем с Шипково масло и Моринга

Описание: Подобрява състоянието на сухата и чувствителна кожа. Подхранва и овлажнява.  Попива напълно и оставя кожата изключително добре овлажнена и хидратирана в дълбочина, гладка и мека. Създава защитен филм. Заличава петна и белези. Възстановява тургора на кожата, омекотява и изглажда бръчки, предпазва от образуване на нови. Подходящ за нощна грижа на суха, нормална и смесен тип кожа или като дневен за много суха кожа, особено за зимния период.

Състав на нощен крем шипка и моринга 50 мл:     

Масло от шипка, Масло от кайсиеви ядки, Масло от гроздови семки, Масло от сладък бадем, Масло от Моринга Хиалуронова к-на, Колаген, Еластин, екстракт от охлюв, Q 10, Витамин Е.

Цена 25 лв.

8.Антиейдж крем с Шипково масло

Описание: Подобрява състоянието на сухата и чувствителна кожа. Подхранва и овлажнява. Всички масла и съставки са подходящи за околоочния контур.

Състав на дневен антиейдж крем за лице 50 мл:     

Масло от шипка, Масло от гроздови семки, Масло от пшеничен зародиш, Масло от макадамия, Хиалуронова к-на,  Алое вера, Колаген, Еластин,

Q 10, Серамиди комплекс, Витамин Е.

Цена 22 лв.

9.Крем за тяло, стрии и целулит 250 мл :

 Омекотява, хидратира в дълбочина, действа срещу целулит и стрии. Оставя кожата приятно свежа и овлажнена, с копринена мекота.

Състав: Масло от гроздови семки,  масло от сладък бадем,  маслото от ший/карите/, кокосово масло, какаовото масло, Моной Таити, Вит. Е

Антицелулитни съставки:  чист кофеин, теофилин, теобромин, аденин, ксантин, танини и др.

Цена 20 лв.

Серуми /флуиди / за лице, шия, деколте

1.СЕРУМ  с екстракт от водорасли за зоната около очите, лицето  и шията

Количество: 30 мл

СЪДЪРЖАНИЕ: Хиалуронова киселина, Колаген, Еластин,  Алое Вера , екстракт от зелени водорасли, Екстракт от Хибискус, Ламинария – екстракт от червени водорасли,   Безсмъртниче екстракт, Екстракт от божур , Q10, Екстракт от охлюв Витамин Е.

ЕФЕКТ: Стягащ, подобрява микроциркулацията, регенериращ, тонизиращ, хидратира, подхранва, анти-ейдж съставки, заличава белези и пигментни петна, успокоява раздразнена кожа,  успокоява, намалява подпухналостта и тъмните кръгове на зоната около очите,

ДЕЙСТВИЕ: Насочено към колагена в кожата. Стимулира клетъчна активност за производството на колаген. Осигурява гъвкавост и еластичност на кожата. Помага за елиминирането на използвания вече колаген и от друга страна, защитава новосформирания. Благодарение на този ефект, кожата възвръща своята стегнатост и еластичност.

 Цена 20 лв.

2.СЕРУМ - зелен чай и стволови клетки за зоната около очите, лицето  и шията      30 мл

СЪДЪРЖАНИЕ: Алое Вера ,  Хиалуронова киселина, Екстракт от Зелен чай, , Стволови клетки, Колаген, Еластин, Витамин Е, D-пантенол, , Q10, Екстракт от охлюв,  глицерин.

ЕФЕКТ: Подходящ за всеки тип кожа, особено за уморена кожа, без свежест и с петна, за млада кожа, за зряла кожа, за чувствителна и раздразнена кожа, за дехидрирана кожа. Стяга, подобрява микроциркулацията, регенерира, тонизира, хидратира, подхранва, анти-ейдж съставки, заличава белези и пигментни петна, успокоява раздразнена кожа, осигурява гъвкавост и еластичност.

Цена 20 лв.

3.СЕРУМ с шипка за зоната около очите, лицето  и шията      30 мл

СЪДЪРЖАНИЕ: Масло от шипка,  Хиалуронова киселина, Колаген, Еластин,  Алое Вера, Екстракт от божур, D-пантенол, Q10, Екстракт от охлюв, комплекс серамиди, Витамин Е, D-пантенол. глицерин.

ЕФЕКТ: Стягащ, подобрява микроциркулацията, регенериращ, тонизиращ, хидратира, подхранва, анти-ейдж съставки, заличава белези и пигментни петна, успокоява раздразнена кожа,  успокоява, намалява подпухналостта и тъмните кръгове на зоната около очите, осигурява гъвкавост и еластичност на кожата.

Цена 20 лв.

Масла

Масло от авокадо.

Съдържа олеинова киселина, палмитинова киселина,  линолова киселина,  витамини А, С , D, E, K, PP, B2,  и др.Маслото има силно подхранващо действие с висока проникваща способност  и регенериращи свойства. Благодарение на високата концентрация на полиненаситени мастни  киселини, то възстановява защитните функции на епидермиса и притежава висока биологична активност. Успокоява и омекотява груба и лющеща се кожа. Препоръчва се за суха  и застаряваща кожа , за бързо възстановяване на  еластичността  и целостта на кожата при дребни надрасквания  и възпаления, при суха кожа, както и за укрепване и подхранване на косата и ноктите.

Масло от кайсиеви ядки

Растителното масло от кайсиеви ядки се получава посредством студено пресоване на ядки, след което се рафинира.Съдържа в естествен вид голямо количество витамин F , който действа овлажняващо и стимулиращо на кожата. Подходящо е при суха и застаряваща кожа, подхранва, овлажнява, тонизира и  омекотява кожата. Ускорява клетъчната обмяна и спомага за образуването на кожен колаген,  като забавя  нейното стареене. Приема се добре от кожата, попива в дълбочина, придава кадифена мекота и гладкост.

Масло от сладък бадем.

Бадемовото масло има богат мастнокиселинен състав и е подходящо за всички типове кожа. С изключително леката си текстура, то попива бързо и успокоява, като същевременно подхранва и заглажда фините линии. Смята се, че редовната употреба на маслото стимулира обновяването на епидермиса, поради което е ефективно средство за предотвратяване появата на стрии и възпрепятства загубата на еластичност на проблемни участъци на кожата.

 Възстановява хидролипидния баланс и увеличава достъпа на хранителните суровини за клетките.

Масло от пшеничен зародиш.

Получава се от студено пресовани пшенични зародиши, без последваща рафинация. Явява се едно от най-подхранващите масла, за млада кожа, но добре въздейства и върху суха и застаряваща  кожа. Съдържа витамин Е, лецитин, минерални микроелементи и др., които предпазват клетките от токсичните свободни радикали. Предотвратява стареенето, повишава  еластичността, гъвкавостта и свежестта на кожата. Маслото от пшеничен зародиш е подходящо за подхранване на кожата и около очния контур.

Масло от семки на нар.

Студено пресовано масло от семена на нар.

Отличава се с  много плътна и гъста консистенция. Спомага за подобряване на еластичността и здравината на кожата, като същевременно я подхранва в дълбочина и предпазва от изсушаване. Подходящо за всеки тип кожа.

Масло от черен кимион.

Студено пресовано мaсло от семена на черен кимион (Nigella Sativa Seed Oil).Действа омекотяващо и възстановяващо на кожата. Придава жизнен цвят на лицето и изглажда и омекотява  на фините линии и бръчици на лицето.

Масло от шипка  

 Държа да отбележа, че ползвам само такова произведено в България!Органичното масло от шипка е едно от най-добрите масла против бръчки и възстановяне на кожата. Богато на витамин C, то подхранва, съживява кожата и действа срещу бръчките особено около на зоната около очите. Подходящо и за увредена кожа.  Подходящо е  за суха кожа. Възстановява увредена, повяхнала и/или кожа с белези, зряла кожа. Особено подходящо за грижа за кожата около очите и устните, за чувствителна кожа, за кожа увредена от слънчевите лъчи,предпазва от поява на стрии, бръчки и старчески петна. Отлично за забавяне на стареенето на кожата, като незабавно облекчава сухата кожа и кожните екземи.

Масло от вечерна иглика – студено пресовано.

Богато на есенциални мастни киселини , съдържа витамин Е и 70% линоленова киселина и гама-линоленова киселина, които са сред редките есенциални мастни киселини. Te са от съществено значение за здравословния растеж и развитието на човешкото тяло.

Растителното масло от Вечерна Иглика e отличното масло срещу бръчки. То се препоръчва за зрелите кожи, които реструктурира, регенерира и защитава. То е отлична грижа за кожата на околоочния контур. Спомага за борба срещу дехидратацията и прави кожата мека и гъвкава.

Масло от японска камелия.

 Изключителните му подхранващи свойства са високо ценени в Япония. Традиционно се използва за подобряване на еластичността на кожата. То е леко, не е мазно, попива много лесно и успява да проникне дълбоко в stratum corneum, най-горния слой на епидермиса. Богато на есенциални масни киселини (над 85% Oleic Acid);Богато на Витамин Е; богато на Полифеноли; естествен антиоксидант; възстановява естествената влага на сухата кожа; омекотява малките бръчици и белези; подходящо за всички типове кожа, включително и предразположената към алергии; запазва нормално pH;  охлажда кожата .Смята се, това масло е тайната на японските гейши за дългите лъскави коси и красива кожа.

Арганово масло.

Нерафинирано и органично масло, извлечено чрез механично, студено пресоване на ядките на аргановото дърво (Аrgania spinosa). Известно още като мароканското течно злато, аргановото масло действа благотворно на всички видове кожа. Свързва свободните радикали и така забавя стареенето на кожата. Активно овлажнява, забавя физиологичното стареене на кожата (появата на бръчки и отпуснатост на кожата), възстановява хидролипидния баланс и увеличава достъпа на хранителните суровини за клетките.

Масло от Таману

Наричат го „Тихоокеанското съкровище“ . Полинезийските лечители наричат маслото от таману „Божи дар“ и смятат дървото за свещенно.Лекува сериозни кожни заболявавия.

Проучванията на фармакологичните свойства на маслото от Таману разкриха неговите регенериращи , противовъзпалителни , ранозаздравяващи , аналгезиращи и овлажняващи свойства и висока антибактериална активност . Прилагането на маслото се препоръчва за суха , чувствителна и проблемна кожа , особено с обрив и сърбеж на тялото. Маслото в чист вид или в козметика се използва за предотвратяване на стареенето на кожата и е ефикасно средство за предотвратяване и премахване на бръчки .

Гроздови семки

Маслото от гроздови семена е с изключително лека консистенция, попива бързо без да оставя мазен филм и прониква в дълбочина. Притежава свойството да регулира мастната секреция и да подобрява кръвообращението. Богато на витамин Е, маслото е силен натурален антиоксидант. Благодарение на високото си съдържание на незаменими мастни киселини, то предотвратява процесите на окисление и забавя стареенето. Маслото има стягащо, тонизиращо и регенериращо действие и спомага за задържането на влагата в кожата.

Кокосово масло студено пресовано

Кокосовото масло е подходящо е за поддържане на здрава и нормална кожа,  Маслото може да се използва за директно масажиране на лицето, шията, деколтето, както и цялото тяло, особено при сухи кожи след баня. Благодарение на своя състав от наситени мастни киселини, кокосовото масло попива много бързо в кожата и я превръщат в "кадифе". Предпазва от напукване ръцете и петите. Кокосовото масло може да се смесва в стопено състояние с всички други масла, като по този начин се разширява и обогатява действието му.

Маслото от ший/карите/студено пресовано

Нерафинирано масло от карите, богато на витамини А, Е и F. Използвани са ядките на диви дървета, а маслото се извлича, без да се използва хексан или други химикали,  Заради липсата на химикали в него, маслото е с ядков аромат.

Нерафинираното масло от карите има много приложения - за омекотяване на суха кожа, напукана или кожа със слънчеви изгаряния, предпазва от бръчки, използва се за третиране на стрии, екземи, малки ранички, за балсам за коса, ухапвания от насекоми, артрит, болки в мускулите, изгаряния, гъбични инфекции. В някои изследвания е показано, че маслото от карите предпазва от вредните UV лъчи.

Забележка: Маслото от карите (shea butter) съдържа вещество, подобно на латекса, затова може да предизвика алергична  реакция при хора, чувствителни към латекс.

Масло от макадамия

Маслото се добива от ядките на австралийски орех Макадамия. Подходящо е за всички типове кожа. То се абсорбира бързо от кожата, без да оставя неприятен мазен филм.  Почиства кожата в дълбочина и действа благоприятно върху кожа, склонна да образува акне. Предпазва кожата от преждевременно стареене, като я овлажнява, омекотява и хидратира. Предотвратява образуването на бръчки, помага за заличаването на стрии. Изключително подходящо масло  за суха  кожа, за около очите и шията. Възстановява естествената гладкост, еластичност, мекота и нежност на кожата.

Масло от Кукуи

Маслото от Кукуи се получава при студено пресоване на орехите на хавайското дърво Кукуи (Aleurites moluccana).  На  Хавай се използват  почти всички части на растението и неговите продукти- дървесина, смола,  орехи. Дървото е обявено за официално дърво на щата  Хавай. От стотици години маслото се използва за грижа за кожата както на възрастни, така и на малки деца и новородени бебета.

Маслото от кукуи  има много уникални качества. То съдържа незаменими мастни киселини, като олеинова, линолова и алфа-линоленова. Тези киселини са от съществено значение за функционирането на кожата, Високото съдържание на  витамини A, E и F ускорява  регенерацията и метаболизма на клетките.Това е едно уникално растително масло, което има високо съдържание на линолова и двете есенциални мастни киселини (Омега-6) и алфа-линоленова (Омега-3). Омега-3 и Омега-6 мастни киселини имат незабавен ефект върху кожата, чрез намаляване на трансепидермалната загуба на вода (TEWL), подобряване  еластичността на кожата и повишаване образуването на противовъзпалителни метаболити.

Маслото омекотява сухата кожа, подобрява нейната еластичност.То прониква дълбоко в кожата, лесно се абсорбира и не оставя мазна следа или усещане.То е много добро средство за лечение на  изгаряния, включително слънчеви, както и на рани, язви, драскотини. Маслото се използва успешно за лечение и профилактика на акне, екзема, псориазис,  белези.

 Масло от пасифлора

 Маслото от пасифлора се добива чрез студено пресоване на семките на плода.  То е леко и се абсорбира бързо от кожата. Богато е на витамин А и С, калций, бета каротин, флавоноиди, както и на ценни за кожата мастни киселини като линоленова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселина. Нормализира мастната секреция, предпазва кожата от преждевременно стареене, хидратира и омекотява кожата. Благодарение на антибактериалните и противовъзпалителните си свойства помага при акне.

Какаовото масло студено пресовано

 ?Действие: То е известно също като отлично овлажняващо средство и се използва от векове за омекотяване и еластичност на кожата. Разтопява се на температурата на тялото, така че се абсорбира почти веднага от кожата. Когато се нанася локално създава бариера между чувствителната кожа и външните фактори и също помага за задържане на влагата. Какаовото масло е много устойчива мазнина. Естествените антиоксиданти в него го предпазват от гранясване.

Често се препоръчва какаовото масло за третиране на кожни проблеми като екзема и дерматити. Използва се против стрии, с леко лифтинг ефект.

Масло от гардения- Моной Таити

Монои носи топлия екзотичен аромат на цветовете от Таитянска гардения, чието ухание върху кожата се запазва часове наред. Маслото оставя характерен копринен, тропически блясък върху кожата и подсилва нейната защита от водата, солта и слънцето. То е изключително комплесно масло с многостранни козметични приложения. Използва се като овлажняващо, омекотяващо и подхранващо масло за всички видове кожа, като масло за тяло след душ или пилинг, преди и след плаж, като масло за вана, като масло за коса, във всички видове маски, които съдържат масло.

Монои е хипоалергенно и безопасно, не предизвиква дразнения и алергии.

Нежният му аромат въздейства на сетивата, създава една невидима втора кожа и ни дарява късче тропически рай.

Жожоба

Маслото от жожоба попива лесно и балансира производството на себум, което го прави особено подходящо за комбинирана кожа. Чудесно средство за подхранване на деликатната зона около очите, устните, маслото от жожоба не предизвиква раздразнения и може да се използва за почистване на грим. Добавено към други масла действа като натурален консервант.

Масло от Моринга

Дървото моринга (Moringa oleifera) притежава изобилие от хранителни вещества (сред които витамин А, витамин C, калций и калий).

Маслото от Моринга премахва и предотвратява бръчките и предпазва от увисване на лицевите мускули, прави лицето сияйно и помага за стягането на порите.Това е най-стабилното масло в природата и практически не гранясва. Маслото, извлечено от семената, изобилства от овлажняващи и анти-ейдж вещества, с което се завръща триумфално на подиума за красота. Наричат го Бен масло, заради изолирането на висока концентрация на бехенова киселина.Заради високото си съдържание на витамин А и витамин C, то е изключително стабилно и със страхотни антиоксидантни качества. Идеално е за суха кожа и раздразнен скалп – овлажнява и омекотява. По качества е съпоставимо със зехтина.Маслото от Моринга  е фино и успокояващо , плъзга се нежно върху кожата  и се абсорбира с лекота. То възстановява изгубената хидратация и придава на кожата  кадифен блясък. Микропротеините осигуряват защитна бариера за проникване на метални оксиди и свободни радикали от замърсения въздух на градската среда. Защитава фибробаластите от въздействие на тежки метали, неутрализира вредните ефекти на тютюневия дим.  Ефикасно почиства порите  от външно и вътрешно замърсяване . Възстановява увредената и суха кожа и успешно се бори с процесите на стареене. Високата концентрация на антисептични и противовъзпалителни вещества  в  маслото  подпомага намаляването на  поява на фини линии и бръчки, естествено детоксикира и  пречистват  кожата.Смятанo от специалистите за едно от " най-големите козметични масла , откривани някога ",  действа пречистващо и подхранващо на кожата на главата и подсилва жизнеността , здравината и блясъка на косата.

Алантоин

Хидратира. Успокоява, Възстановява, Тонизира.

Възстановява необходимия воден баланс на кожата. Способства за естествената регенерация на клетките на кожата след продължително излагане на слънце. Подхранва, омекотява и успокоява кожата. Фиксира тена, прави го по-равномерен и красив. Попива бързо, оставяйки приятно охлаждащо чувство. Осигурява перфектна грижа, свива порите, видимо придава на кожата мек, сияен и младежки вид.

Витамин Е

Това е гъсто, високо вискозно масло. Добавен в козметичните продукти удължава многократно срока на годност. Оказва положително влияние за усвояването и защитата на витамин А в организма. Способства за синтеза на белтъчините в клетките. И накрая, това е най-важното му задължение, явява се мощен антиоксидант, защитник на незаменимите мастни киселини в мембраните на клетките от агресивния кислород!

Редовната употреба на ВИТАМИН Е, като добавка в козметиката, която използвате за лице, тяло и коса, видимо ще подобри тургура на кожата, а косата ще бъде бляскава и пълна с живот.

Кобилешко / магарешко/ мляко.

Кобилешкото мляко на прах, както и магарешкото мляко, се използва в козметиката заради мощните си регенериращи свойства. Съставът му е близък до този на човешката кърма и много добре се понася от кожата. Подходящо е за чувствителна, раздразнена и суха, както и за всеки тип кожа.Ревитализира, регенерира, хидратира и успокоява кожата. Има естествен антиейдж ефект, което се дължи на наличието на фосфолипиди и антибактериален ефект поради присъствието на специфични ензими.

Хидролизиран екстракт от охлюв.

Действие:Поддържа кожата здрава.Подобряване на функцията на клетките с помощта на антиоксиданти. Помага да се избегнат излишните или необичайни белези, включително от акне. Предотвратява преждевременното стареене на кожата и появата на бръчки. Ускорява подновяването на увредените тъкани, включително и актинични кератози и кератоза пиларис. Помага за намаляване на мелазма/пигментни петна/. Отваря запушени пори. Предизвиква бърза регенерация на кожата след зарастването на раните.Възстановява пластичността на тъканите. Ефективен при акне - тийнейджъри и възрастни.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествен компонент на съединителната тъкан в човешкото тяло - синовиалната течност, хрущяли, роговици. Това е глюкозаминогликан, който е един от най-важните компоненти на извънклетъчната матрица. Тя включва протеини като колаген и еластин, които формират поддържащата структура на кожата. Хиалуроновата киселина има свойството да привлича и задържа голямо количество вода, над 20 пъти повече от собственото си тегло. Точно тази нейна способност придава обем и еластичност на кожата. С напредването на възрастта естественото съдържание на хиалуроновата киселина постепенно намалява и кожата губи своята еластичност и младежки вид.

Чрез козметиката хиалуроновата киселина не прониква в дермата и следователно не замества съдържащата се естествена такава. Но свойството й да задържа вода овлажнява и повдига кожата. Хиалуроновата киселина е дизахариден полимер и може да има различен размер (тегло) на молекулите. Точно теглото на молекулите й обуславя колко дълбоко ще проникне тя в кожата. По-големите молекули се спират на повърхността на кожата, където формират предпазен филм, богат да вода. Филмът на повърхността осигурява стягащ ефект и омекотява линията на кожата, като изглажда бръчките. Малките молекули проникват по-дълбоко и осигуряват хидратация в дълбочина, като завържат водата в епидермиса. 

Хиалуроновата киселина,която влагам в продуктите ми е съставена от молекули с различно молекулно тегло, за да комбинира ефекта им. Тя осигурява  дълготрайна хидратация и се приема много добре от кожата.

Колаген

Той предлага отлични овлажняващи свойства и може да увеличи плътността на колагеновите фибри, както и плътността на фибробластите, отговорни за производството на колаген.Намалява бръчките, стяга, дава по-мек вид на зрялата кожа..Изглаждащ ефект върху кожата.

Еластин

Антиоксидант, подмладява кожата, възстановява еластичността, нормализира липидния баланс, насища с аминокиселини, изглажда кожата.

Q10

Коензим Q10, е не само антиоксидант, но и мощен енергиен активатор на клетката.Най-важните ефекти на козметичните продукти, съдържащи коензим Q10, са:Възвръщат жизнеността на кожата и стимулират защитните й функции; Предпазват кожата от преждевременно стареене, което се дължи както на действието на UV лъчите, така и на другите фактори на околната среда;Стабилизират естествените механизми на кожата, осъществяващи самообновяването й; Осезателно намаляват големината и броя на бръчките; Предотвратяват появата на нови бръчки; Възвръщат нормалната здравина, еластичност и гладкост на кожата.

Редовното приложение на козметичните продукти с коензим Q10 е желателно да започне колкото се може по-рано, за да се предотврати преждевременното остаряване на кожата. Като се има предвид, че бръчките около очите тип „пачи крак” се оформят към 25-годишна възраст, препоръчително е всяка жена след 30 години активно да използва такива продукти.

Серамиди камплекс концентрат

Комплексът от Серамиди е едновременно анти-стареене и овлажняващ комплекс. Серамиди осигуряват защита за зрялата кожа, предпазват я от загуба на влага в дългосрочен план. Активните съставки на този продукт нормализират дейността на мастните жлези, активират обновяването на епидермиса и укрепват имунната система на кожата. Комплексът се препоръчва за слаба, суха, или кожа с признаци на стареене.

Действие: Перфектно овлажнява и подхранва кожата;Тонизира, дава еластичност на кожата и я подмладява;Изглажда бръчките, възстановява естествената способност на кожата да се противопоставя на разяждащото въздействие на околната среда;Има имуностимулиращ ефект;Активира регенеративните процеси на тъканите, подобрява тургора на лицето, шията и деколтето; Въздейства на всички слоеве на кожата придава свежест и мекота. С постоянно използване на козметика със серамиди, възстановява хидробаланса на епидермиса и подобрява обменните процеси.

 

Нели Пенева

Балсам

Съдържание:

 • Кокосово масло студено пресовано
 • Маслото от ший/карите/студено пресовано
 • Жожоба масло
 • Какаовото масло студено пресовано

Понякога добавям

Студено пресовано масло от семки на ягода или  студено пресовано масло от ядки на череша.

За ЦВЯТ на БАЛСАМИТЕ ползвам само естетвени материали Единият вид са естествено добити от различни  минерали и слюди, прахообразни  вещества или глитери, наречени Мика. Миките с най-разнообразни и много красиви цветове. От тях се прави и натуралната,  органична козметика.  Другият ми тип оцветители, са  екстракти от различни растения - паприка, червено цвекло.

Обикновено балсамите, които правя  са прозрачни, с много лек оттенък на цвят. На устните стоят като прозрачен гланц.

 За АРОМАТ слагам Етерични  Масла /ЕМ/ или остават натурални, с мириса на маслата.

Това са основните масла, и принципите,  с които правя балсамите, не с всички едновременно, но първите три масла са задължителни. Ако сложа череша или ягода, не слагам какао, защото не се усеща аромата на тези  прекрасни масла.

Цена за 4,5 мл. 3,5  лв.

ПРЕДСТАВЯМ ВИ  МОЯТА ДОМАШНА РАБОТИЛНИЧКА ЗА БИО КОЗМЕТИКА – КОЗМЕТИКАТА НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ!