GPSI BG

 • GPSI BG

  GPSI BG

  Предлагаме GPS навигации,компютри и електроника,продукти за автомобила,домашни потреби ,соларни системи и много други .

 • GPSI BG

  GPSI BG

  Предлагаме GPS навигации,компютри и електроника,продукти за автомобила,домашни потреби ,соларни системи и много други .

GPSI BG

GPSI BG

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара.

Предлагаме GPS навигации,компютри и електроника,продукти за автомобила,домашни потреби ,соларни системи и мого други .

GPSI BG

Полезно

Това е мястото, където ще ви запознаем с полезни и практични  съвети, които ще ви спестят време, енергия и излишни нерви.

Инвертор - какво е това и как се ползва?

Инвертор

Самото му название показва, че нещо обръща, инвертира (лат. inverto), често хората го наричат инвертор за кола или инвертор за камион. Ако трябва по-стриктно да го назовем, ще стане ясно и какво се инвертира, защото пълното му название е инвертор на напрежение. Ще го намерите и като DC/AC converter в англоезични текстове. Така разбираме и какво прави: преобразува постояннотоковото напрежение например от акумулатора в променливотоково  220 V ( 50 Hz ) с цел захранване на различни консуматори работещи с мрежово напрежение.

Видове инвертори

Този тип инвертори започват да стават много търсени в началото на лятото, особено от хората изкушени от къмпингуване „на диво“, т.е. на места, където няма наблизо електрическо захранване. Трябва ви един сравнително мощен акомулатор и един инвертор, което ще ви позволи да зареждате лаптоп, да гледате филм по LED телевизора или пък да имате светлина от икономична лампа.

Инверторите на напрежение са с модифицирана и с истинска (пълна) синусоида, като вторите са в пъти по-скъпи. За обикновените домашни уреди модифицираната (опростена) синусоида е достатъчна, макар че уредите, в чието устройство има двигатели ще имат по-високо ниво на шума. Модифицираната синусоида има трапецовиден вид на вълната на напрежението. Истинска синусоида се изисква при измервателни уреди, в медицинската техника, при телекомуникационни устройства или лабораторни уреди.

Избор на инвертор по мощност

Повече главоболия предизвиква правилният избор намощност на инвертора. Проблемът идва от това, че трябва да сме наясно с вида на товара (консуматорите). Ако повечето от консуматорите са с преобладаваща активна съставка на товара, то може да изберем инвертор с около 20 % резерв по мощност. Това означава, че инвертора трябва да има с 1/5 по-висока мощност от сбора на мощностите на всички включени електроуреди след него. Ако обаче товара е с реактивен характер (индуктивен или капацитивен), то инвертора трябва да е с 3 до 5 пъти по-голяма мощност от тази на устройствата включени на изхода му, в противен случай може да се претовари и той да дефектира.

Какво е активна и реактивна мощност

Как обаче да познаем какъв е вида на мощността на една електрическа кафеварка или кафемелачка например или на електрическата самобръсначка? Всъщност за непрофесионалистите има някои елементарни ориентири, при които няма да се налага да мерите фактора на мощността cos Ф. Ако в уреда, който включвате има електрически двигател или трансформатор, той е с реактивен товар и трябва да умножите мощността написана на капака му по три. Следователно кафеварката е активен товар, а кафемелачката – индуктивен. Самобръсначката също е индуктивен.

Лаптопа също се захранва през адаптор, в състава на който е включен трансформатор, но той е сравнително малък и няма да повлияе съществено изчисляването на нужната мощност на инвертора. Практически всеки лаптоп може да захраните с инвертор с мощност 300 W и по-голяма  в зависимост от консумацията на батерията в режим на заряд. Бормашини, помпи, винтоверти, ъглошлайфи, центрофуги, хладилници с мотор, климатици, аспиратори и др. са все индуктивности.

Видове мощност на инвертора

Инверторите имат три вида мощности. Една постоянна, която могат да поддържат за много дълъг период от време. Точно тази мощност се приема за номиналната мощност на инвертора и се изписва върху корпуса му с големи цифри. Втората, е мощност малко по-голяма от нея (около 20-30%), която всеки инвертор може да осигури за не-повече от половин час и една трета – пикова (моментна), която е до два пъти по-голяма от номиналната, но може да се отдава само за няколко милисекунди. Тя също е важна, защото служи при осигуряването на достатъчно мощност в пусков режим на електродвигатели или капацитивни товари.

Коя навигация е най-добра за мен?

 • Преди да пристъпите към покупка, трябва да може да отговотите на следните въпроси:
 • За какво превозно средство ще се използва?
 • Какъв да е размера на екрана ?
 • Какви инсталирани карти да има ?
 • В какъв ценови клас да бъде ?

 
За какво ще се използва?
В зависимост от Вашата цел най-често разделяме навигациите на 2 групи -навигация за кола и навигация за камион. Навигациите за камион в повечето случаи могат да работят и в кола, но имат и професионална опция за товарен автомобил, като могат да се въвеждат височина, ширина,дължина, общо тегло, тегло на мост, опасни товари и други. GPS навигациите имат и други опции като например пешеходец, такси, автобус и др.

Екран
 
*Диагонал*

Диагонала на екрана на GPS навигациите най-често  варира от 4.3 до 7 инча. Според нас за автомобил са подходящи размери от 4.3 до 6 инча, като най-честият избор на  клиентите е 5-инчова навигация. От друга стана навигацията за  камион препоръчваме да е 7 инча, тъй като там разстоянието от което се използва е по-голямо и е по-удобно екрана да бъде по-голям.

*Резолюция*

Колкото по-висока е разделителната способност толкова по-красива и наситена ще изглежда графиката. Важно е да се знае обаче, че по-високата разделителна способност натоварва повече самото устройство.

Например, ако имаме 2 еднакви навигации с един и същ процесор, но екрана на еднатае с разделителна способност, по малка от другата, то тази с по-малката стойност ще работи по-бързо.

*Тъч*

Друга характеристика на екрана е вида на тъча - резистивен или капацитивен.

Резистивният тъч е този, който реагира при по-силно натискане, а това е така защото той се състои от 2 плочи и е необходимо да приложите леко усилие, за да може едната плоча да допре до другата и да отчете натискане. Резистивният тъч е изработен от по-еластични материали и по тази причина се чупи по-трудно при изпускане. Резистивната технология се използва от повечето GPS навигации и устройства с операционна система Windows CE. Капацитивният тъч използва електрически заряд и работи с лек допир, не изисква никакъв натиск, за да отчете докосване. Тази технология се използва от повечето таблети и устройства с операционна система Аndroid.

*Яркост*
Друга важна характеристика е контраст и яркост на дисплея. Колкото по-ярък е дисплея, толкова по-добре ще се вижда при пряка слънчева светлина. По-яркият дисплей обаче е и по-скъп, поради тази причина имайте предвид, че когато търсите най-евтината GPS навигация е много вероятно ниската цена да върви с по-ниска яркост на дисплея.
Карти
В зависимост от инсталираните карти можем да разделим навигациите на няколко вида – навигации с инсталирана карта на цяла Европа, навигации с карта на Източна Европа, навигации с карта само на България и навигации без инсталирани карти.Почти всички навигации, които се предлагат към момента са с карта на цяла Европа, а цените често се приближават до тези на навигации с Източна или само с България.

Навигациите без инсталирани карти не са подходящи за всички клиенти. Често клиенти задават въпроса: Ще мога ли да си инсталирам картите сам ?  Много е вероятно да не се справите с инсталирането, както  и да срещнете доста проблеми.   Поради което ако не сте напълно сигурни в себе си и своите умиения е по-добре да закупите навигация с инсталирани карти.

Бюджет
При всяка покупка винаги възниква въпроса какъв бюджет сме готови даотделим за нея. Цената на GPS навигацията зависи от много фактори – марка, размер на екрана, инсталирани карти, право на безплатно обновяване, наличие на допълнителни екстри. Всичко това определя цената на навигацията. Лидерите в производството на GPS навигация са Garmin, TomTom и някои марки със софтуер iGO. Обикновено GPS навигация с карта на цяла Европа от марките Garmin или TomTom е с цена по-висока от 300 лева. Нашият опит показва, че лидерите държат на качеството и почти няма или в много малко случаи има дефектни устройства. От друга страна обаче, ако се търси цена може да се намери сравнително добра навигация на цена 100-150 лева. За тази цена устройствата обикновено са сглобени в Китай, но това не означава, че не са качествени. Напротив, има доста качествени устройства, но за да постигнат по-ниска цена, производителите бързат и произвеждат много на брой устройства без да ги тетстват обстойно. Поради тази причина се случва 2-3 процента от устройствата да имат проблем, тоест на 100 устройства е възможно 2-3 да проявят дефект, този дефект разбира се, се отстранява гаранционно без да се заплаща.