Хемус ( Visit Website )

Хемус

Фабрика Хемус започва да тъче на ръка три килима за английската кралска фамилия. Те ще бъдат френски тип килими. Много фини, които се изработват по много специален начин, с невероятни цветове подредени като при гоблените, обяснява директорът на фирмата Нино Парпулов. ..

Презентация

Хемус

Девизът на ХЕМУС ООД е Кралски уют и качество на реални цени. Девизът произлиза от клиенската листа на фирмата, която е обзавела с ръчни килими, няма да е пресилено да се каже, една важна част от европейския елит: дворци, частни имения, държавни сгради, музей и много други.

 

Работата на ХЕМУС е позната на много световно известни имена сдобили се с ръчни килими от България:

 • Британското кралско семейство
 • Британската Национална организация за запазване на културното наследство
 • историческия дворец Озбърн на Остров Уайт във Великобритания построен като лятна резиденция на кралица Виктория
 • кабинета на Британския министър председател тогава Тони Блеър
 • Замъка Ануик където бе заснет част от филма Хари Потър – килима в гостната
 • Джейн Чърчил (внучка на Уинстън Чърчил)
 • Албърт музей във Виена
 • историческата резиденция Давентър в Холандия
 • Легендарният Мик Джагър преди 7 години си поръча 16 синьо-бели глатко тъкани килима
 • Клиент на фирмата е английският филмов режисьор Джон Елиът
 • Замъкът “Перин” в Уелс, Англия, се обнови с килим изработен от нас
 • Благородната английска фамилия Гуд Ууд, за едноимения замък
 • Кралица Беатрис – Холандия
 • много други частни имоти и държавни учреждения в Европа

 

Килими

През последните 15 години ХЕМУС –Велинград наложи българското качество на европейския пазар. Килимите на фирмата се намират в едни от най-престижните сгради в Европа, а за прецизността на тази работа писаха издания като: Interiors UK, Architectural Digest, Houses and Gardens и др.

 

Килимите на ХЕМУС -Велинград не могат да бъдат намерени в масовото производство. Залага се на индивидуални единични проекти, които се създават по спецификата на дома в който ще влязат. Дизайнерският килим може да е доминиращ център на пространството, въплатил най-необичайни творчески фантазии или да бъде в хармония с другите елементи на интериора, взаимствайки шарки и цветове от мебелите, картините, пердетата или други части от помещенито като по този начин ги допълва и подчертава цялостния облик и енергия на помещението.

 

За да е възможно това изпълнение в продължение на 20 години фирмата постепенно затваря производствения цикъл и обучва ценни кадри, които са тясно специализирани по конкретните етапи от създаването на шедьоврите, защото килима на ХЕМУС не е просто килим, той е уникат, той става семейна ценност която ще бъде предадена на наследниците.

 

Килимът исторически винаги е бил най-скъпата и важна част от интериора.Навремето се е смятал за семейна реликва и инвестиция понеже с времето стойността му нараства. Екипа на ХЕМУС – Велинград има традицията да кани собственика на място, докъто килима е на стана за да се подпише на него (примерно да върже 2-3 възела което го прави негов и неповторим)както и да се запознае с тъкачките които го изработват.

 

Една любопитна особеност на ръчния килим уникат е че с годините и с употребата му качеството и цената му нарастват. Килими, които фирмата е създала преди 20 години вече се появяват по търгове по Западна Европа на двойна стойност.

 

И така защо са толкова ценни велинградските ръчни килими?

Материали

Материалите са 100% естествени и 100% български: финна вълна и памук. Основата на килима е памук – тя се поставя нишка по нишка на ръка. В същото време вълнения килим поради изключителната си мекост изпълнява и някои полезни функции: има добра топлоизолация, повишава звукоизолацията на пода, регулира влагата в помещението и създава комфорт при ходене. Натуралността на материята я прави подходяща за детски стаи или помещения където играят дечица.

Цветове

Компанията е инвестирала много в лабораторията за боядисване където може да се създаде всеки цвят който избщо може да си представите. За времето в което работи фирмата създаде галерия от над 6000 цвята,които могат да бъдат безпогрешно повторени но и нови могат да бъдат създадени и то в срок от 24 часа. Цвета не се повлиява от употреба или пряка слънчева светлина.

Екосъобразност

В процеса на обработка не се използуват никакви химикали или избелващи препарати за разлика от другите производители. Широкоизвестен факт е че в страни традиционни производителки на ръчни килими се отбелязва изключителна замърсеност на районите в които се работи (Авганистан,Турция,Пакистан и др.). ХЕМУС е изцяло против употребата на химия както при обработката на преждата така и при прането. Боята която се използува е най-качествената и скъпа текстила боя в света – швейцарско производство. Разтворена във вода боята е почти годна за пиене като безвредност, а отпадната вода от процеса на боядисване замърсява в пъти по-малко от това което една домакинска пералня машина отделя.

 

 

Галерия

     
     
     
     

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Хемус - Велинград

Хемус - Велинград

0888 32 76 51 / 0887 93 22 40

Килими

Велинград, ул.Банска № 8

nino08@abv.bg

Хемус