Магазин за цветя Далия ( Visit Website )

Магазин за цветя Далия

Открай време Гергините (Далии) се смятат за едни от най-разпространените цветя в домашните градини. Но докато историята на цветя като Хризантеми, Ириси, Божури води началото си от древни времена, то Гергините (Далии) са познати като културни растения едва от 200 години...

Презентация

Магазин за цветя Далия

Открай време Гергините (Далии) се смятат за едни от най-разпространените цветя в домашните градини. Но докато историята на цветя като Хризантеми, Ириси, Божури води началото си от древни времена, то Гергините (Далии) са познати като културни растения едва от 200 години. В продължение на тези две столетия Гергините (Далии) са изпитвали възходи и падения на интереса към тях.

 

Те се отглеждани в кралските градини, в тяхна чест се устройвали пищни празненства, а след известно време били обявявани за хладни и бездушни цветя. Но селекционерите скоро получавали нов хибрид и популярността на далиите отново пораствала.

За пръв път Гергините (Далии) били описани през 1615 г. от испанския лекар Ф. Хернандес, който живеел в Мексико.

 

В трудовете му те носили местното название Алкокотл, а обясненията се съпровождали с рисунки на прости и полукичести Гергините (Далии).

 

По-късно (1791 г.) директорът на Мадридската ботаническа градина Канвил от пратените му от Мексико семена отгледал цвете, което нарекъл Далия (Dahlia) - в памет на шведския ботаник Андреас Дал.

 

От Испания Гергините (Далии) били пренесени първо в Англия, а по-късно във Франция и Германия. У нас, както и при повечето славянски народи, цветето е познато с името Гергина (Georgina), дадено от немския ботаник Вилденов в чест на Петербургския академик, географ и етнограф Йоген Готлиб Георги.

 

След появата на Далите- Гергините в Европа те се отглеждали като тропически растения в оранжерии и били доста невзрачни и слаби. Но веднъж френският ботаник Де Кандол засадил далии на открито в ботаническата градина в Монпел. Резултатът надминал всякакви очаквания и от този момент започнало триумфалното шествие на гергините.

 

Те бързо се разпространили и сред любителите градинари. Някои разполагали с големи колекции предимно от кичести гергини. Гергините (Далии) станали много модерни цветя. Един екземпляр от нов сорт достигал до 10 фунта стерлинги, но всички се стремели да притежават много и различни хибриди.

 

През 1836 г. Във Виена се състояла и първата изложба на далии, на която са били представени над 200 сорта.

 

30-те години на XIX век може да се нарече “златен век на гергините”. Тогава кипяла интензивна селекционна дейност и броят на сортовете нараснал до 3000.

 

Днес са познати няколко десетки хиляди хибриди, които са систематизирани в единна класификация.

 

Извършваме доставки до място. Редовните клиенти получават ваучери от 5% отстъпка, също така аранжираме сватбени тържества и други, правим булчински букети.

 

Галерия

     
     
     
     
     
     

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Магазин за цветя Далия - София

Магазин за цветя Далия - София

0888 356 563 / 0884 914 390

N/A

София, ул. Константин Иречек 1

Магазин за цветя Далия