Разсадник Замъка

 • Разсадник Замъка

  Разсадник Замъка

  Разсадник Замъка гр. Ямбол предлага: бор, ела, смърч, кедър, туя, декоративни храсти и дръвчета...

 

Разсадник Замъка

Разсадник Замъка гр. Ямбол предлага :

 • бор
 • ела
 • смърч
 • кедър
 • туя
 • декоративни храсти и дръвчета

 

Зелена Идея - Русе ООД

гр. Русе, ул. "Св. Димитър Басарбовски"

Зелена Идея - Русе ООД

Озеленяване Русе - Проектиране на зелена площ при вече изградени сгради и инфраструктура [ да се уточни алейна мрежа, поливна система и точното разположение на растителността и видовия състав]

Lozanovi Group

с. Стамболово общ. Павликени

Lozanovi Group

Lozanovi Group I Рози Павликени І Групата поддържа разнородни дейности като постоянно инвестираме в развитието им - производство

Адиантус ООД

Разлог, ул. Черна река №27

Адиантус ООД

Адиантус ООД I Проектиране, изграждане и поддържане на обекти в озеленяването I Озеленяване Разлог. Адиантус ООД има за цел да предостави

Разсадници Ямбол

Засаждане

При засаждане на овощни дръвчета във всяка посадъчна яма се поставя смес от орница, 10-15кг. угнил оборски тор, 0,2-0,3 кг. суперфосфат и 0,08-0,1кг. калиев тор. Върху сместа се насипва 10 см. орница.

Желателно е овощните дръвчетата да не се оставят продължитъелно време на слънце, а непосредствено преди засждане корените им се подрязват и се потапят в рядка каша от глинеста почва или вода.

Поставят се в ямата и се покриват с орницата. Ямата се притъпква отвън навътре и се запълва с почва.

Накрая около фиданката се оформя чаша от от почва, в която се сипват 10-15 литра вода.

От съществено значение е дълбочината на засаждане на овощните дръвчета. Не трябвада се допуска дълбоко засждане и да се вкоренява присаденият сорт. Във ветровити райони трябва дасе предвиди изграраждане на подпорна конструкция.

Подрязване

Резитбата на овощните дръвчета започва с най-студоустойчивите видове. Тя може да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима, но е желателно температурите да не са под -5 градуса. Пролетната резитба може да се извършва до началото на цъфтежа на овошките. Началото на резитбата се осъществява като се започне с летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове, като ябълки и круши и костилковите се режат през март, а прасковите по време на бутонизация малко преди цъфтеж. Резитбата на кайсията, черешата, вишня, джанка направена през есенно зимния период, особено в сурова зима предизвиква силно смолотечение.

Подобрената етажна корона е подходяща за почти всички видове овошки - костилкови и семкови. Тя се оформя от водач и 4-6 скелетни клони, от които 3 образуват първия етаж. Следващите клони са разположени поединично по водача, като първият от тях е на разстояние 60-70 см от първия етаж. На всеки скелетен клон от първия етаж се формират 2-3 скелетни разклонения. Първото е разположено на 50-60 см от основата на клона, а следващите на 60-70 см едно от друго. Трябва да се развиват навън и в страни.

Ако засаждането е извършено през есента, резитбата на овощните дръвчета трябва да се направи веднага след големите зимни студове (през февруари или началото на март). В случай че садене на овощни дръвчета е извършено през пролетта, резитбата за формиране се прави веднага след засаждането. Резитбата трябва да се направи преди да започне соко-движението, защото запасните хранителни вещества се насочват най-напред към върховете, които именно се премахват при резитбата

Защита

Защита на овощните дръвчета - при 70% окапали листа, костилковите овощни видове се третират с 2% бордолезов разтвор, а семковите - с 5% разтвор на карбамид. През пролетта преди набъбване на пъпките бордолезовият разтвор е 1%. Прибавя се 3% акарзин-минерално масло, което капсулова яйцата на листните въшки и акарите, останали да зимуват.

През вегетацията пред и следцъфтежни пръскания срещу неприятели с вазтак, карате, децис и др.препарати, като концентрацията е посочена на опаковката. Да се избягват препаратите нуреле и релдан, защото при овощните много често предизвикват пригор по листата.

От голямо значение е да се избягва гъстото засаждане и редовното просветляване на короните на овощните фиданки, както и дълбокото закопаване или събиране и изгаряне на опадалите листа (клончета, клонки, едногодишни леторасти) от дръвчетата през есента. Засаждане на устойчиви сортове овошки и здрав посадъчен материал.