Винарска изба Шато Копса ( Visit Website )

Винарска изба Шато Копса

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила...

Презентация

Винарска изба Шато Копса

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение. Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция се продължава и днес.

 

Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА - Минко Минков започва изкупуването на лозя и незасети земи за обединение на стари лозови масиви с идея, да бъдат засети с нови лози. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А през 2005г винарна изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване. Архитектурата и разположението на шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие - внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло.

 

Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор. Усещане за непреходност - дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели в памук от Египет, и най-важното - духът на фамилията Минков.

 

Шато Копса е семейна винарна изба. Внушителната елегантна постройка на замъка се извисява на хълм сред нашите лозя, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.Собствените ни насъждения са 50 хектара, разделени между пет сорта грозде – уникалният за България Червен Мискет, Мускат Отонел, Шардоне,Мерло и Каберне Совиньон. Cheteau Copsa е не само място, където може да опитате забележителни вина, но и да се насладите на прекрасна гледка на две планини от френски замък сгушен между тях в компанията на вкусна храна.

 

Cheteau Copsa разполага с един апартамент, четири бутикови стаи, който носят имена на сортовите ни вина и са решени в различен стил и интериор.

 

Две панорамни тераси от четвърто ниво на шатото, стъклен парапет, който не спира погледа да обходи лозовите масиви, на север погледът спира в южния склон на Стара планина, на юг - в Същинска Средна гора. До стъклените маси за дегустация намира място мраморно джакузи, към което от двете каменни кули надничат приканващи лежанки за масажи и почивка.

 

Ресторантът е с отворена презентационна кухня, храната ще бъде приготвяна пред погледа на клиента. Ресторант без меню. Всички ястия се приготвят на момента, само от свежи продукти според сезона. Разчитаме на това, което предлага шефът на ресторанта, като се има пред вид и предпочитанието на клиента. Тук също могат да се провеждат дегустационни вечери с отбрани ястия. Ресторантът предлага вина на повечето известни винени области по света. Особеност - прясно уловен дивеч. За разнообразие на своите клиенти, ресторантът ще кани известни шеф готвачи, които да презентират предложенията си към различните вина.

 

Всеки грозд за създаването на нашите вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове, за да запазим интензивните аромати и вкусове на плода.

ESTATE - с тази дума се наричат предприятия, които са обхванали изцяло процеса на правене на виното - отглеждат гроздето за собственото си вино, произвеждат в собствена винарна изба и бутилират в избата си.

 

Винарска изба Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, на която приляга това призвание. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина - гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.

 

Избата се намира в близост до лозовите масиви, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на гроздето за нашето вино. Разположена е в подножието на Същинска Средна гора, където имаме естествени планински климатични условия, улесняващи процеса на охлаждане на плода преди ферментация, както и самия процес на ферментация.

 

 

Капацитетът на избата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана. На този етап избата разполага със 100 бр. барици, част от които се ползват за провеждане на ябълчно-млечна кисела ферментация за сорт каберне совиньон и мерло, а също така и за ферментация на сорта шардоне.

 

Лозовите масиви са разположени в подножието на Стара Планина върху добре дренирани почви. Контролираме добива на плод чрез подрязване на лозите и зелена беритба. Средният добив от декар е 600 кг. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

 

По-хладният планински климат налага късен гроздобер. Всеки грозд за създаването на наште вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове на деня, за да запазим интензивните аромати.

 

В зависимост от сорта грозде се използват подбрани култивирани дрожди. Ферментацията протича в метални съдове под контролирана температура или във Френски и Американски барици. Капацитетът на винарска изба Копса е около 195 000 л. годишно. Вината

 

Зейла - траките пиели вино с омайни билки и изпадали в екстаз и дълги разговори с боговете. Tази сакрална напитка те наричали Зейла. Марката Зейла представя едносортовите вина на избата.

 

 

 

Шато Копса Кюве е бранд с лимитирани висококачествени купажни вина. Шато Копса Кюве Блан е бленд от шардоне, мускат и мискет, е различни пропорции. Шато Копса Кюве Руж е купаж от мерло и каберне совиньон в равни количества.

 

Бранд А - Музикалната бутикова серия вина. Анджелика - розе от чисто каберне совиньон. Арлекино – совиньон блан. Алегрия – мерло

 

Страдивариус

 

Брандът включва две купажни вина, Страдивариус селекшън блан, бленд от мускат и мискет и страдивариус руж - мерло, каберне и сира.

 

Лимитирана серия

 

Всяка година ние избираме определен брой от най-добрите бъчви. През 2012 г. ние избирахме само 6 барела Chardonnay за 6IX, и само осем барела Каберне Совиньон и Мерло, за да създадем 8ТН. Тези вина отлежават, най-малко 14 месеца във френски и американски дъбови бъчви.

 

     
     

 

Вина

Сикс Шардоне Барел Ферментед/ 6IX Chardonnay Barrel Fermended, 0.750 - вино създадено изцяло от грозде от сорта Шардоне. Цветът е сламено жълт със златисти отенъци. В резултат на отлежаване на виното в американски дъбови бъчви за период от 6 месеца, тялото е средно към плътно, а носът е интензивен с преобладаващ аромат на тропически плодове, примесен с нотки на ванилия, препечени лешнци и хлебни тонове на финала. Подбрани са само шест бъчви с най-високо качество , за да се създаде това забележително вино.

 

Лимитирана селекция – 1800 бутилки.

 

Ейт Мерло х Каберне Совиньон/ 8TH of Merlot and Cabernet Sauvignon 0.750 – Селектирани са 8 бъчви от сортовете мерло и каберене совиньон. Виното отлежава във френски барици за период от около12 месеца, и последващо отлежаване в бутилка за период от 8 месеца, в резултат на което виното е с плътно тяло, хармонична структура с меки танини. .Атрактивните аромати на добре узрели червени и черни плодове, примесени с нотки на кожа, гора и дим, са подкрепени и във вкуса, където финала е с приятна пикантност.

 

Лимитирана селекция – 2400 бутилки.

 

Арлекино Совиньон Блан/ Arlechinno Sauvignon Blanc, 0.750 – Весел, закачлив и свеж, Arleccino Sauvignon Blanc е вино в стил Нов Свят, създадено от 100% грозде oт сорта сов. блан. Виното е с бледо жълт цвят със стоманени отенъци, вибриращо свежо тяло и интензивен нос на зелени треви, бели цветчета и цитруси. Вкусът се отличава с изключителна свежест и минералност.
Виното е отличено с Бронзов медал на International Wine Challenge. 2014

 

Лимитирана селекция – 2500 бутилки.

 

Шато Копса Кюве блан/ Chateau Copsa Cuvee Blanc, 0.750 – сортов състав – Това вино е създадено като “assemblage” на три от нашите бели сортове – червен мискет, шардоне и мускат отонел. Цветът е бледо жълт с деликатни зелени отенъци. Тялото е леко към средно. Ароматите са свежи и запомнящи се благодарение на силно ароматния сорт мускат и свежестта на сорта мискет. Вкусът е деликатен, изразената свежест е омекотена от сорта шардоне, отлежало в дъбова бъчва, което придава и плътност.

 

Страдивариус Селекшън блан/ Stradivarius Selection Blanc 0.750 – сортов състав – Вино със силно изразени аромати , в резултат на купажирането най-ароматните и свежи бели сортове - мускат отонел и червен мискет. Носа е типичен сортов, с добре изразени мускатови нотки, изпъкват нюанси на босилек, мащека, горски цветя, сладко от рози. Тялото е леко, а финала е с лека пикантност.

 

Специална селекция от Лимитирана серия – 5000 бутилки.

 

Анджелика Розе / Angelica Rose 0.750 & 0.375 - Това вино е създаденот от сорта каберне совиньон по класически метод “Saignee” – много кратък контакт на гроздовия сок с ципата на гроздето, в резултат на което имаме едн вино с икраящ и бистър бледо розов цвят - “лукова люспа”. Носа е свеж и минерален, примесен със сладки нотки на горски ягоди, бяла праскова, морски тонове, които са потвърдени и във вкуса. Тялото е обло и леко, а финала свеж, сочен и запомнящ се.

 

Tова вино е оценено с 79т. На Concourse Mondial de Brux

 

Страдивариус Селекшън руж/ Stradivarius Selection Rouge 0.750 – сортов състав – Това вино е създадено с купажирането на трите червени сорта грозде -сира, мерло и каберне совиньон. Плътен и дълбок пурпурен цвят. Носа е дълбок и интензивен с френски характер, в резултат на продължителен контакт на виното с френски барик, усещат се нотки на зрели черни плодове, сушена синя слива, какао и черен шоколад. Тялото е обло и сочно, с меки зрели танни и пикантност на финала.Това вино е наградено сбронзов медал на International Wine Challenge.

 

Шато Копса Кюве руж/ Chateau Copsa Cuvee Rouge, 0.750 – За създаването на това вино са селектирани най-добрите барици със сортовете мерло и каберне совиньон. Виното е било в контакт с американски и френски дъб за период от около 12 месеца. Цветът е плътен, рубинено червен. В резултата на контакта на виното с американски и френски дъб, носа е интензивен с нотки на червени и черни горски плодове, сушено месо, кожа. Тялото е обло, с меки танини и пикантност на финала.

 

Зейла Карловски Мискет / Zeyla Karlovo Misket 0.750 & 0.250 - Червеният мискет е типичен за България бял сорт грозде, който се изявява най-добре в Карловската розова долина. Ферментацията протича в метални съдове при ниска температура от около 12 – 15 градуса. Виното е с блед, сламеножълт цвят с леки зеленикави оттенъци. Свеж цветен нос с преобладаващи тревисти нотки, напомнящи за здравец и индрише. Във вкуса се долавя зелена ябълка, акация, цитрус.

 

Зейла Мускат / Zeyla Muskat 0.750 & 0.250– Комплексен интензивен нос, изразяващ типичен мускатов аромат, нотки на индрише, зелена ябълка в комбинация на цветисти аромати, бели цветчета. Привлекателна свежест на небцето, интензивния мускатов аромат се усеща и ъв вкуса. Дълъг послевкус със забележителни нюанси на зелена ябълка, зелена праскова, лайм.

 

Зейла Шардоне / Zeyla Chardonnay – 0.750 & 0.250 - Цветът на виното е светло златист. Богато и запомнящо се вино, с интригуващ плодово-цветист характер, нежна ванилия и нюанс на цитрусови плодове. Вкусът е свеж, елегантен, с нежен финал.

 

Зейла Шардоне Барел Ферментед / Zeyla Chardonnay Barrel Fermented 0.750Гроздовият сок ферментира във Френски и Американски дъбови бъчви. В аромата му доминира акациев мед, зрели екзотични плодове, с лек нюанс на ванилия и маслени тонове. Плодовите аромати са комбинирани елегантно от нюанса на френски дъб и умерена киселинност.

 

Зейла Совиньон блан / Zeyla Sauvignon Blanc -
Това вино разкрива елегантност в стил нов свят. Букет от аромат на прясно окосена трева и горски билки. На небцето се усеща забележителна свежест с послевкус на лайм и зелена ябълка.

 

Зейла Розе / Zeyla Rose - Цветът на виното е изкрящ бледо розов. Ароматите са интензивни, на зряла малина и дива горска ягода, потвърждаващи се и във вкуса. Много сочно и пивко вино с плодов финал и балансирана свежест.

 

Зейла Каберне Совиньон / Zeyla Cabernet Sauvignon - Виното отлежава за период от 10-12 месеца във Френски и Американски барици. Дълбок, рубинено червен цвят с виолетови оттенъци. Атрактивен нос на касис, къпина, с нотки на пипери и шоколад. Във вкуса се усеща букет от зрели черни плодове. Добре интегриран вкус на дъб и меки танини.

 

Зейла Мерло / Zeyla Merlot - вино в класически стил – средно тяло, аромат на червени череши и сливи.На небцето се долавя лек конфи тон и леки пипери в дълбочина.

 

Гроздова ракия Росалза 0.500 – Винарска изба Копса създава този гроздов елексир единствено от гроздето на собствените си лозя, намиращи се в розовата долина на Карлово. Ракията, която отлежава в дъбови бъчви се отличава с мекота, пивкост и плодово богатство.

 

Гроздова ракия Наше лозе 0.200 & 0.700 – Винарска изба Копса произвежда гроздова ракия от своите собствени лозя в Карловската долина. Хармоничният плодов аромат и мек вкуссе дължат на многообразния сортов състав на нашите лозя, съставени от мускат отонел, червен мискет, шардоне, каберне совиньон и мерло.

 

Галерия

     
     
     
     
     

 

Карта

 

 

Тази фирма е регистрирана в следните категории:


Винарска изба Шато Копса - Карлово

Винарска изба Шато Копса - Карлово

0888 645 452 / 0884 54 30 82

Винарски изби

Карлово, ул. Генерал Карцов 34

office@copsa.bg

Винарска изба Шато Копса

 

За поръчки 0888 645 452