Винарска изба Шато Копса

  • Винарска изба Шато Копса

    Винарска изба Шато

    Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки.

 

Винарска изба Шато Копса

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение. Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция се продължава и днес.

Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА - Минко Минков започва изкупуването на лозя и незасети земи за обединение на стари лозови масиви с идея, да бъдат засети с нови лози. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А през 2005г винарна изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване. Архитектурата и разположението на шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие - внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло.

Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор. Усещане за непреходност - дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели в памук от Египет, и най-важното - духът на фамилията Минков.

Шато Копса е семейна винарна изба. Внушителната елегантна постройка на замъка се извисява на хълм сред нашите лозя, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.Собствените ни насъждения са 50 хектара, разделени между пет сорта грозде – уникалният за България Червен Мискет, Мускат Отонел, Шардоне,Мерло и Каберне Совиньон. Cheteau Copsa е не само място, където може да опитате забележителни вина, но и да се насладите на прекрасна гледка на две планини от френски замък сгушен между тях в компанията на вкусна храна.

Cheteau Copsa разполага с един апартамент, четири бутикови стаи, който носят имена на сортовите ни вина и са решени в различен стил и интериор.

Две панорамни тераси от четвърто ниво на шатото, стъклен парапет, който не спира погледа да обходи лозовите масиви, на север погледът спира в южния склон на Стара планина, на юг - в Същинска Средна гора. До стъклените маси за дегустация намира място мраморно джакузи, към което от двете каменни кули надничат приканващи лежанки за масажи и почивка.

Ресторантът е с отворена презентационна кухня, храната ще бъде приготвяна пред погледа на клиента. Ресторант без меню. Всички ястия се приготвят на момента, само от свежи продукти според сезона. Разчитаме на това, което предлага шефът на ресторанта, като се има пред вид и предпочитанието на клиента. Тук също могат да се провеждат дегустационни вечери с отбрани ястия. Ресторантът предлага вина на повечето известни винени области по света. Особеност - прясно уловен дивеч. За разнообразие на своите клиенти, ресторантът ще кани известни шеф готвачи, които да презентират предложенията си към различните вина.

Всеки грозд за създаването на нашите вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове, за да запазим интензивните аромати и вкусове на плода.

ESTATE - с тази дума се наричат предприятия, които са обхванали изцяло процеса на правене на виното - отглеждат гроздето за собственото си вино, произвеждат в собствена винарна изба и бутилират в избата си.

Винарска изба Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, на която приляга това призвание. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина - гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.

Избата се намира в близост до лозовите масиви, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на гроздето за нашето вино. Разположена е в подножието на Същинска Средна гора, където имаме естествени планински климатични условия, улесняващи процеса на охлаждане на плода преди ферментация, както и самия процес на ферментация.

Капацитетът на избата е 320 000 литра в съдове от неръждаема стомана. На този етап избата разполага със 100 бр. барици, част от които се ползват за провеждане на ябълчно-млечна кисела ферментация за сорт каберне совиньон и мерло, а също така и за ферментация на сорта шардоне.

Лозовите масиви са разположени в подножието на Стара Планина върху добре дренирани почви. Контролираме добива на плод чрез подрязване на лозите и зелена беритба. Средният добив от декар е 600 кг. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

По-хладният планински климат налага късен гроздобер. Всеки грозд за създаването на наште вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове на деня, за да запазим интензивните аромати.

В зависимост от сорта грозде се използват подбрани култивирани дрожди. Ферментацията протича в метални съдове под контролирана температура или във Френски и Американски барици. Капацитетът на винарска изба Копса е около 195 000 л. годишно. Вината

Зейла - траките пиели вино с омайни билки и изпадали в екстаз и дълги разговори с боговете. Tази сакрална напитка те наричали Зейла. Марката Зейла представя едносортовите вина на избата.

Шато Копса Кюве е бранд с лимитирани висококачествени купажни вина. Шато Копса Кюве Блан е бленд от шардоне, мускат и мискет, е различни пропорции. Шато Копса Кюве Руж е купаж от мерло и каберне совиньон в равни количества.

Бранд А - Музикалната бутикова серия вина. Анджелика - розе от чисто каберне совиньон. Арлекино – совиньон блан. Алегрия – мерло

Страдивариус

Брандът включва две купажни вина, Страдивариус селекшън блан, бленд от мускат и мискет и страдивариус руж - мерло, каберне и сира.

Лимитирана серия

Всяка година ние избираме определен брой от най-добрите бъчви. През 2012 г. ние избирахме само 6 барела Chardonnay за 6IX, и само осем барела Каберне Совиньон и Мерло, за да създадем 8ТН. Тези вина отлежават, най-малко 14 месеца във френски и американски дъбови бъчви.