Ягодинска пещера

 • Ягодинска пещера

  Ягодинска пещера

  Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска

 

Туристическо дружество "Родопея"

Село Ягодина, община Борино, област Смолян стопанисва следните обекти: Ягодинска пещера, хижа "Тешел" и 6 пешеходни маршрута.

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км.

До пещерата се стига по шосето Девин - Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Поради това, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов и над 35 местни автобуси не могат да се придвижат, се предлагат маршрутни превози. Пред пещерата има паркинг и ресторант.

Работно време:
Пещерата работи целогодишно. Влиза се на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:15. Обедна почивка от 12:00 до 13:00 се ползва по преценка на уредника.

Билетите са индивидуални, издават се и фактури, има разлика в цените за деца и възрастни, няма групови намаления.

  За контакти:
Ягодинска пещера:
0889 903 642, Сергей Генчев

Хижа "Тешел":
0889 522 347, Яна Караилиева
0889 903 642, Сергей Генчев

Маршрутни превози:
0887 276 982, Георги Генчев

Екстремни преходи:
0888 519 981, Тодор Тодоров

За Ягодинската пещера

Исторически данни:
Проучванията на пещерата започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса.

Описание на пещерата:
Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85-91%. Надморска височина на входа - 930 метра, изход - 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).

Фауна и флора:
От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби.

Пешеходни маршрути

В района има 10 пешеходни маршрута в околностите на село Ягодина:

 •   Първи маршрут: с. Ягодина – връх Свети Илия
 •   Втори маршрут: хижа "Тешел" - хижа "Орфей"
 •   Трети маршрут: хижа "Тешел" - връх Свети Илия - с. Ягодина
 •   Четвърти маршрут: Ягодинска пещера - с. Ягодина - с. Триград - 3 1/2 часа
 •   Пети маршрут: хижа "Триградски скали" - хижа "Тешел" - 5 часа
 •   Шести маршрут: Южнородопска екопътека
 •   Седми маршрут: Дяволски мост - хижа "Орфей" – 4 часа
 •   Осми маршрут: с. Борино - Кемеров мост - 4 часа
 •   Девети маршрут: с. Чала - връх Виденица - с. Буйново - с. Кожари - м. Портата - м. Башиш - с. Ягодина
 •   Десети маршрут: Девин - м. "Калето" - Кемеров мост - хижа "Орфей" - резерват "Кастракли" - с. Тешел

 Пещери за екстремен туризъм в землището на с. Ягодина: Ягодинска пещера, Санчова дупка, Проходна Корудеренска пещера, Хаджийска ропка, Горна Каранска, Долна Каранска, Мрачната дупка.

  Можете да видите и Haberlea rhodopensis (Родопски силивряк).

  Водачи на всички пещери и маршрути могат да бъдат:

    Т. Тодоров - тел. 0888 519 981, 0895 658 546
    Г. Райчев - тел. 0885 065 346
    С. Генчев - тел. 0895 658 558

Хижа "Тешел"

Хижа "Тешел" е туристическа база за социален туризъм с капацитет от 70 легла. Има 5 апартамента, които са с по 4 стаи (стая с 1 легло, стая с 2 легла и 2 стаи с по 3 легла). Останалите стаи са самостоятелни - три стаи с по 5 легла и една стая с 8 легла. Има постоянно течаща топла вода, санитарни възли. Хижата разполага с ресторант, кафе бар, механа и паркинг за автобуси и леки коли, както и обширен двор.

Местонахождение - хижата се намира на 11 км от Девин между Ягодинска пещера и Дяволско гърло.

Къща за гости "Снежана"

Къща за гости "Снежана" се намира в село Ягодина на 200 метра източно от центъра на селото. Тя предлага 1 стая с 2 легла, 1 стая с 4 легла, 3 стаи със спалня и легло, широки балкони с прекрасни изгледи от тях, трапезария и кухня към нея. Всяка стая има телевизор с кабелна телевизия, а в трапезарията има Булсатком.

Къщата разполага с три санитарни възела и покрита лятна беседка с барбекю.

За по-атрактивно изкарване на почивката Ви домакините организират фолклорни вечери, посещения на Ягодинската пещера и Дяволското гърло, разходки в планината, бране на билки и гъби, конна езда. По заявка на гостите домакинята може да Ви очарова с вкусни родопски специалитети и ястия от българската национална кухня, приготвени от продукти домашно производство.

По желание на туристите се организират разходки с превоз до Широка лъка, Пампорово, Чепеларе, Асеновградската крепост, Смолян, язовир Доспат, Бачковския манастир, Чудните мостове.

ГалерияТази фирма е регистрирана на следните места: