Йога студио Ом

 • Йога студио Ом

  Йога студио Ом

 

Йога студио Ом

През 2002, две години след като започнах да преподавам йога, бях вече заобико­лена от кръжец ентусиазирани ценители на йога-практиките. Провеждахме заниманията си в Студентския дом. В 18.15 завършваше репетицията си танцо­вият състав, а ние започвахме в 18.30. Танцьорите се изнизваха шумно, оста­вяйки след себе си прашния под и въздуха нагнетен с миризма на пот и парфюми.

Разполагах с някакви 10 минути за да измия пода, да проветря, да подредя постелките. Докато йогите влизаха с обувки в ръка, търсейки малко по-сухо местенце да стъпят и се преобличаха в единия край на залата, аз почти успявах да усмиря сърцебиенето си и дъха си и да седна невъзмутимо - както подобава по йогийски!

И дакато хорът на нашето смирено оооооммм се смесваше с кръшните гласове на хорът за народни песни в съседната стая, аз си представях, че сме в наша уютна зала, където цари покой.

Създадох я в мислите си и започнах да я търся. Няколко месеца ежедневно чувах неизменния отговор на брокерите: Такова нещо няма. Нещото трябваше да е поне 5O м2, да е в центъра на София и с минимален наем. И се появи, когато търпението ми беше почти изчерпано. На две крачки от Коня, с атмосферата на стара София от времето на Цар Борис.

Името дойде по-късно и неочаквано за мен самата. При едно интервю журналист ме запита: Как се казва студиото? Чух се казвам: Ом. Звукът с който трепти цялата вселена. И ето, вече 11 години тук ежедневно влизат като в оазис водените от нуждата за релаксация и навлизане в себе си хора. И излизат с усмивка.

Снежанка Милошева - Дживанмукта, основателка на студиото

За мен йога е вдъхновение и метод за съзнателно и активно отношение към себе си, за развиване на доброто в себе си. Тя е метод и вдъхновение за мирно, съзнателно и активно съучастие в промяната на света за добро.

Тя ме отвежда дълбоко в същността, тя ме учи на простота. Да бъда инструктор и учител по йога означава преди всичко да продължавам да се уча непрестанно, за да мога да давам. Носи ми удовлетворението от взаимното обогатяване и радостта да се чувствам полезна.

Стремежът ми е да поднасям постепенното и систематично усвояване и напредване, да съобразявам развитието и задълбочаването с групата като цяло и с участниците в нея индивидуално.

Типичното занимание при мен включва асани, или физически пози, пранаяма - дихателни практики, релаксация - йога нидра, медитация, мантри и запознаване с теорията и философията на йога.

За контакти:

 • тел: 02 986 55 10;
 • моб: 0897 33 20 55; 0878 312 733
 • е-mail: ommmmmmji@gmail.com; aromazonia@yahoo.com

Мария Вацова - Шрутимурти

Практикувам йога от 2003 г. Завършила съм две сертификационни нива по Йогийски науки в традицията на Сатянанда йога: 4 месечен курс в университета Бихар Йога Бхарати, Ганга-даршан, Мунгер, Индия през 2010-11 г. и 6 месечен курс към Сатянанда йога академия Европа през 2011 г.

Посещавам квалификационни курсове за йога учители организирани от БЙА.

 • Лицензиран обществен йога инструктор (диплома от НСА)
 • Регистриран спортно-педагогически кадър към БФЙ и МФВС
 • Член на управителния съвет на Сдружение Българска Йога Асоциация.

Преминала съм следните квалификационни обучения за работа с деца:

 • Йога за деца към Българска федерация по йога, Национална спортна академия
 • Кинезиология за деца към фондация Децата на бъдещето
 • Изследване на йога в образованието към международната организация Research on Yoga in Education, RYE

От 2003 г. до сега редовно участвам във всички обучителни семинари по йога организирани от Българска Йога Асоциация.

 • За контакти:
 • тел: 02 946 30 51
 • моб: 0888 38 55 23
 • е-mail: mvatsova@yahoo.com

Нина Гелкова - Нирмал

Събира се група за йога за бременни всяка събота от 9:30 до 10:45 часа с предварително записване и консултация.

За контакти:

 • моб: 0899 984 838
 • e-mail: ngelkova@gmail.com

Илиян Константинов - Шивапрем

За мен практикуването е начин на живот, а преподаването на Йога практики е като една интензивна медитация.

 • Лицензиран обществен йога инструктор (диплома от НСА)
 • Регистриран спортно-педагогически кадър към БФЙ и МФВС
 • Член на управителния съвет на Сдружение Българска Йога Асоциация.

За контакти:

 • моб: 0878 28 7009; 0888 18 23 66
 • е-mail: sivaprem@mail.bg

СТУДИОТО ПРЕДЛАГА

 • Йога за възрастни
 • Йога за деца и йога за деца и родители
 • Йога за бременни
 • Нада йога
 • Медитация
 • Тематични курсове: Йога за бременни; Йога-грижа за ставите; Йога-грижа за гърба; Йогийски решения на стреса и др.

ЙОГА ЗА ВЪЗРАСТНИ - Интегрална йога - Сатянанда йога

 • Понеделник от 18:30, голяма зала - средно напреднали - III ниво с водеща Мария Вацова
 • Понеделник от 18:45, малка зала - медитация с водеща Снежанка Милошева
 • Вторник от 16:00 - начинаещи - I ниво с водеща Мария Вацова
 • Вторник от 18.45 - напрeднали с водеща Снежанка МилошеваТема: Трансформиране на умствените модели
 • Сряда от 17:10 - начинаещи - I ниво , водеща Мария Вацова
 • Сряда от 18:45 - напреднали с водеща Снежанка МилошеваТема: Трансформиране на умствените модели
 • Четвъртък 18:30 - начинаещи - I ниво, водеща Снежанка Милошева
 • Петък от 18:30 - напредващи начинаещи - II ниво с водеща Мария Вацова
 • Събота от 9:30 до 10:45 часа, малка зала - сформира се нова група Йога за бременни с предварително записване и консултация, водещ Нина Гелкова
 • Събота от 9:45 до 10:45 часа, голяма зала - Йога за деца и родители - с предварително записване, водеща - Мария Вацова, 0888385523
 • Събота от 11:15 до 12:45 часа, голяма зала - Йога за всички, водеща Мария Вацова

Сатянанда йога

Сатянанда йога е интегрална йога, която е основана върху филосовските системи Веданта, Тантра и Самкхя. Съчетава основните класически видове йога - хатха, раджа, гяна (джнана), бхакти, карма, мантра, както и техниките на тези видове йога - асана, пранаяма, мудра, бандха, крия, релаксация, медитация, себеизучаване, здравословен природосъобразен начин на живот и други. Интегрална йога е развита от парамахамса Сатянанда и е позната вече по цял свят под неговото име като Сатянанда йога.

Характеризира се със автентичност, систематичност и последователност и е съобразена с нуждите на съвременния човек. Ще се запознаете с йога капсули, кратки и лесни за вместване в ежедневието и бихте могли неусетно да подобрите качеството на живота си.

Ние, инструкторите от йога студио Ом, се стремим да прилагаме принципите на интегрална йога.

1-во НИВО - начинаещи - включва три модула с около 12 занимания

Подходящо за хора от различни възрасти – от 20 до над 60 години, които никога не са се занимавали с йога, за хора с болки в ставите, с различни други здравословни проблеми, за възстановяващи се след операция, при хора със застоял начин на живот, изпитващи недостиг на движение и скованост, за летаргични хора, с ниска енергия.

Асаните са предимно от типа динамични, от групите Паванмукнасана 1, 2, и 3, Ваджрасана, Изправени, Поздрав към слънцето, успоредно с Релаксиращи асани и упражнения за очите. В този период се усвояват основните принципи за изпълнение на асаните, като например синхронизирането на движението с дишането, съсредоточаване на вниманието върху самата практика и върху усещанията, опознаване на състоянието и реакциите на тялото, работи се върху способността за вслушване и чуване на тялото, възстановяването и укрепването на връзката между ума и тялото.

Асаните в началното ниво са достъпни за всички и помагат за прочиства(а)не и огъвкавяване на ставите и гръбначния стълб, укрепване на мускулатурата на корема, бедрата, ханша, гърба и ръцете. Съдействат за успокояване на ума, подобряване функционирането на храносмилателната система и метаболизма, регулиране на жлезите с вътрешна секреция, отстраняване на енергийни блокажи в тялото, енергизиране на всички системи, органи, мускулни групи и нерви; полезни са при гинекологични проблеми, за възстановяване след раждане или заболявания.

Пранаяма - дихателните практики - в първо ниво цели усвояване на правилни дихателни навици, развиване на капацитета на белите дробове, увеличаване на жизнеността. Включват: коремно, гръдно и ключично дишане, пълно йогийско дишане, анулома вилома, бхрамари, нади шодхана степен 1.

Релаксация / медитация. В този период е важно да се справим с натрупаното напрежение и дистрес, да сложим начало на изчистването на ума, успокояването на нервната система и балансирането на психиката.

Практикуваме кратки релаксации между отделните асани, и практики за дълбока релаксация като първата степен на йога нидра - йогийски сън.

В нея са включени също и елементи от практики за Дхарана - концентрация и визуализация, Пратяхара - отделяне на ума от сетивните обекти и Мауна - навлизане във вътрешната тишина.

Шат карми - техники за прочистване на физическото тяло: нети - прочистване на носа и носните кухини с вода; почистване на езика - джихва шудхи

Теория: Правила за практикуване, Осъзнаване на връзката между ума и тялото, Разликата между физическите упражнения и асаните, Ползите от дихателните практики, Йога и здраве, Стрес и релаксация, Санкалпа - семената на промяната и засилване на волята, Аспекти на здравословното хранене.

През първото ниво се полага основата за задълбочаване в йога практиките и стабилното постепенно развитие.

2-ро НИВО - напредващи начинаещи, включва три модула

Подходящо за хората преминали през първо ниво, както и за хора със задоволителна гъвкавост и без сериозни здравословни проблеми, които са се занимавали с йога в други школи и системи, или с други видове източни духовни системи.

Асани. Различни варианти и нови аспекти на асаните от първо ниво. Въвеждане на нови асани с умерена трудност от групите напред навеждащи, назад навеждащи, Усукващи, балансиращи, обърнати, медитативни; динамични и комбинирани асани: Поздрав към слънцето - Суря намаскара, Поздрав към луната - Чандра намаскара. Навлизане в статичността - задържане на позата и внимание към енергийното въздействие. Комплекси с акцентирано въздействие: антистрес, за гръбначния стълб.

Пранаяма: алтернативно дишане през ноздрите - Нади шодхана 1 и 2, дишане за прочистване на предната част на мозъка - Капалбхати, Успокояваща техника - бхрамари

Мудри, бандхи: чин и гиян мудра, тадаги мудра, шамбхави мудра

Релаксация / Медитация: йога нидра 1 и 2, кая стейрям, антар мауна.

Шат карми - техники за прочистване на физическото тяло: Кунджал крия - прочистване на стомаха с вода, Лагху шанкапракшалана - прочистване на целия стомашно-чревен тракт с вода, Ваткрама капалбхати - прочистване на предната част на мозъка, Тратака - съсредоточено взиране.

Теория: Прана и нади, Панча прана, Панча коша, Чакри, Гуни, Свара йога.

3-то НИВО - Средно напреднали, включва три модула

Асани: асани от клас с умерена трудност и трудни, успоредно с усложнени варианти на асани от първо и второ ниво.

Пранаяма: капалбхати, бхастрика, нади шодхана 1 и 2, бхрамари, уджай.

Мудри, бандхи: шамбхави мудра, ашвини мудра, ваджроли мудра, джаландхара бадха, мула бандха и др.

Медитативни техники: йога нидра 2 и 3, кая стейрям, антар мауна, аджапа джапа, чидакаша дхарана.

Теория: 8-я път на Патанджали, Ямите, Ниямите, Умът и съзнанието, Петте ашрама, Карма,

Дхарма, СУАН (SWAN) анализ и др.

4-то и 5-то ниво – Напреднали

Групите са за хора които са преминали през първите три нива. Занимания са също в модули по 10-12 занимания, като практиките за всеки модул са подчинени на определена тема, например Стрес и релаксация, Положителното мислене, Балансът - основата на живота, Чакрите - нива на съзнание, Умът и съзнанието според Веданта, Патанджали - осемте стъпки на йога и др.

ЙОГА ЗА ВСИЧКИ

Занятието е подходящо за хора, практикували поне 1 година.

ЙОГА ЗА ДЕЦА И ЙОГА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ

Занятията са за деца между 5 и 11 години. В часа Йога за деца и родители могат да присъстват и деца без родители. Децата със специални нужди трябва да се придружават от настойник.

В днешно време към децата има твърде много изисквания - те почти нямат време за активна физическа игра и умовете им са постоянно стимулирани и разконцентрирани. Йога помага за увеличаване на жизнената енергия и за релаксиране на тялото и ума.

Много са положителните резултати от практикуването на йога при децата:

 • добра стойка на тялото;
 • балансиране на емоциите;
 • премахване на стреса;
 • засилване на паметта, творчеството и мотивацията за учене;
 • развиване на положително мислене;
 • подобряване на самочуствието и общуването.

Часовете с деца са под формата на драматизирана приказка, приключение, където всички са актьори и се забавляват, правейки асани и други йога техники, които са инструменти за справяне с предизвикателствата на ежедневието им - научават се да дишат правилно, да се разтоварват от напрежението по здравословен начин, да релаксират съзнателно и да не се страхуват да бъдат себе си. Целта е да се пробуди желанието на децата да опознаят вътрешната си същност. Това стимулира толерантността и уважението към себе си и другите.

Заповядайте в часа Йога за деца и родители! Открийте още един начин да бъдете заедно с детето си, да имате обща цел и да се забавлявате! Настройте се позитивно, забравете всички роли, които играете в живота и извикайте отново детето във вас. В това занимание Вие и детето

Ви сте равнопоставени приятели и общувате с чрез по-доброто в себе си.

Елате да се забавляваме заедно!

ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ

Йога за бременни е подходяща за всички бъдещи майки, при които бременноста протича без усложнения. Въпреки това е добре да се консултирате с вашият лекар преди да започнете заниманията особено, ако сега стартирате с йога. Тези занимания могат да се посещават както от напълно начинаещи, така и от хора занимавали се с йога и преди.

Заниманията включват адаптирани асани подходящи за този период, дихателни техники и релаксация.

Асаните са за общо тонизиране и укрепване, справяне с болките в гърба, намаляване отоците на краката, заздравяване и огъвкавяване на мускулите на тазовото дъно, справяне със сутрешното прилошаване и др.

Дихателните техники се прилагат за пълноценно снабдяване на плода с кислород, в процеса на раждане за справяне с болката и ефективни напани, а също и техники с релаксиращ ефект.

Релаксацията е любимата част на повечето бъдещи майки, научават се активно да отпускат всички мускули, както и да наблюдават усещанията си докато животът в тях се развива.

Всички практики са по системата на Сатянанда йога – използват се практики от първо и второ ниво със съответните модификации, което ги прави приложими за бременноста.

НАДА ЙОГА

Нада йога е един от видовете йога и има впечатляващо дълга две-хилядолетна история. Корените и са в дълбокото осъзнаване на ролята и стойността на звука както в макро-космически измерения, така и в микрокосмоса – човека.

Думата йога в най-широк смисъл означава свързаност.

Нада означава звук. Нада йога, като духовна практика и духовен път, провокира и развива разбирането за това как звукът ни свързва, как свързва цялата природа в една безкрайна мрежа. Чрез нада йога развиваме способността си за слушане и чуване, използването на ежедневната реч и общуването чрез нея,. Тя ни отвежда към ново и по-задълбочено преживяване на насладата от музиката. Учи ни как да освобождаваме емоционалните токсини, да успокояваме ума си и откриваме радостта от свързването с изворите на енергия. Помага ни да канализираме и насочваме енергията си към постигане на безценното състояние на удовлетворение от живота.

Практиката е подходяща за всеки. Практикуващият не е необходимо да е певец, или да има хубав глас, нито пък да има музикални познания. Курсът е за хора които не са практикували Нада йога до сега, или имат малък опит. Какво правим в едно занимание по нада йога?

 • Раздвижваме и релаксираме тялото с асани
 • Подготвяме гласовия апарат и се настройваме към възприемане на звука чрез дихателни техники
 • Пеем с водещ инструмент хармониум, като използваме прости срички-матри от свещения санскритски език
 • Заедно създаваме мелодии
 • Медитираме със слушане и пеене

График и цени

Ден Час Занимание Водещ
Понеделник 17.10-18.10 Йога за деца - събира се група! Мария Вацова
  18:45-20:08 Медитация Снежанка Милошева
  18.30-20.00 Средно напреднали - III ниво Мария Вацова
Вторник 16:00-17:30 Начинаещи - I ниво Мария Вацова
  18:45-20:15 Напреднали Снежанка Милошева
Сряда 17:10-18:30 Начинаещи - I ниво Мария Вацова
  18:45-20:15 Напреднали Снежанка Милошева
Четвъртък 18:30-20:00 Начинаещи - I ниво Снежанка Милошева
Петък 18:30-20:00 Напредващи начинаещи - II ниво Мария Вацова
Събота 9:45-10:45 Йога за деца и родители - с предварително записване! Мария Вацова
  11:15-12:45 Йога за всички - за практикували поне 1 г. Мария Вацова
 
 • 16.00-17.15
Йога за бременни - събира се група! С предварително записване и консултация
 • Нина Гелкова

Цена за един модул с 12 занимания, веднъж седмично

Плащане наведнаж

Работещи възрастни 96 лв. (12 занимания x 8 лв.)

Плащане на две вноски

Работещи възрастни 2 х 54 лв. (2 x 6 занимания x 9 лв.)

Плащане на три вноски

Работещи възрастни 3 х 40 лв. (3 х 4 занимания x 10 лв.)

Единични посещения

Работещи възрастни 12 лв.
Родител и дете заедно 12 лв.
Само дете 7 лв.